Iz kojih zemalja su turisti koji posećuju Novi Sad?

U odnosu na isti period prošle godine u Novom Sadu je ostvareno 36 odsto više noćenja, a rast je značajan i u odnosu na "pretpandemijsku" 2019. godinu.
Iz kojih zemalja su turisti koji posećuju Novi Sad?
Foto: 021.rs

Statistika pokazuje da je na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od januara do aprila 2022. godine ukupno boravilo 49.005 turista što predstavlja rast u odnosu na isti period prethodne godine za 105,5 odsto. Od toga, domaćih turista je bilo 22.467 (rast za 47,2 odsto), a stranih 26.538 (rast za 208,8 odsto), saopštila je Turistička organizacija Novog Sada, a pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Posebno je povećan broj noćenja stranih turista koj je samo u aprilu ove godine bio veći za 56,4 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine, odnosno stranci su ostvarili gotovo 10 hiljada noćenja više u odnosu na april od pre tri godine.

Novi Sad se po broju noćenja stranih turista nalazi odmah iza Beograda, a ispred svih banja i planinskih centara, pa čak i kada je reč o zimskoj turističkoj sezoni. 
 
Najveći broj stranih turista, poreklom je iz Rusije, zatim Nemačke, Francuske, Slovenije, Turske, Velike Britanije, Bugarske, SAD-a, Indije i Hrvatske.
  • Mastodont

    11.06.2022 12:09
    @qwr
    Tebe to vidim posebno brine, zar NS nije grad ljubavi,tolerancije i otvorenosti?

    Zato i štrčite ovde kao smrdljiv palac iz čarape.
  • bananarama

    09.06.2022 16:55
    Ima i Kurda. Pričao sam sa njima. Ali nisu turisti. Došli da rade na građevini.
    Kubanci takođe nisu turisti. Žive ovde. Deo njih drži škole španskog jezika a deo rade kao kuvari i kuvarice po novosadskim restoranima.
    Takođe ima i dosta Arapa u gradu. Niko od njih nije turista. Deo su izbeglice bez ikakvog statusa, deo ima rešen status a deo drži restorane brze hrane po gradu. Ne znam koliko ste primetili raznih fastfudova koji prodaju falafel. E, u 99% slučajeva ih drže Arapi.
    Turci, Indijci, uglavnom rade na građevini.
    Slabo je ovde turista.
    Ili su stari ljudi u pitanju, koji ovde dođu Dunavom, brodom, na krstarenju. Prošetaju se sa vodičem po gradu i to je to. Uglavnom ne potroše ni dinar. Klopu i sve ostalo imaju na brodu, uračunato u cenu aranžmana. Ovde možda kupe razglednicu, magnet za frižider.
    Oni mlađi dolaze na. vikend ili malo duže da se provedu i ižive. Vidi se po klipovima koje objavljuju na youtubu. Reklamiraju nas po jeftinoj klopi, da možeš za malo para da se naroljaš alkohola u bilo koje doba dana, da je provod i zezanje 24h dnevno, da praktično nema restrikcija ni pravila ponašanja. U principu možeš da radiš šta poželiš. Da se opiješ, da u dva sata posle ponoći ideš ulicom i da vrištiš. U tim svojim klipovima pozivaju i druge da nas posete i da se iživljavaju ovde.
    Uglavnom, mi smo za njih evropski Tajland.
  • /

    09.06.2022 16:02
    /
    @qwr
    u pravu si.
    turisti su oni koji se vrate kuci.
    iz bosne se ne vracaju, tako da to nisu turisti.

    za turizam je potrebna infrastruktura koja je unistena jos probijanjem bulevara marsala tita, postavljanjem pozorista i slicnim rabotama.
    ovi sadasnji su je samo dokrajcili.

    potrebna je i istorija koja se lazira.
    npr u nsu se uvaljuje opanak umesto sesira

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti