Vakcina protiv HPV stigla u Novi Sad: Roditelji i deca pregled i vakcinaciju dogovaraju s pedijatrom

Devetovalentne vakcine protiv HPV infekcije stigle su u Dom zdravlja "Novi Sad".
Vakcina protiv HPV stigla u Novi Sad: Roditelji i deca pregled i vakcinaciju dogovaraju s pedijatrom
Foto: 021.rs

Roditelji i staratelji dece uzrasta od devet do 19 godina mogu da dođu u ambulantu kako bi se kod izabranih pedijatara informisali i prijavili za vakcinu.

"Trenutno raspolažemo sa 80 HPV vakcina i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina. Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje obrasca (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja", navode u domu zdravlja.
Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta.
 
Zainteresovani devojčice i dečaci, kao i njihovi roditelji, treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.
  • @@nsmom

    11.06.2022 21:46
    Kod zena HPV virus moze uzrokovati i rak, zato je prioritet da se zene vakcinisu pre muskaraca.
  • @nsmom

    11.06.2022 15:59
    iskusan
    Treba sva deca da se vakcinisu protiv HPV bez obzira na pol, prenose i muskarci i zene, oba pola obolevaju i prenose virus, posto virus je l'te ne bira pol pa ako je musko zaobidje, kod muskarca se najlakse vidi infekcija pa bije los glas, medjutim i kod zena se pojavljuju simptomi i isto tako lako prenose kao i muskarci
  • nsmom

    11.06.2022 14:06
    Broj vakcina
    je smešan. Ja sam pitala nasu pedijatricu pre 3 meseca otkacila me je. Prvo zato sto "imate decaka i sto vakcine pre svega treba davati devojcicama" a drugo zato sto navodno jedna vakcina kosta jako puno i bice strasna guzva. Dakle, nisam uspela ni da prijavim dete a kamoli da dodjem do vakcine. A posto je decak, ocigledno nece ni doci na red. Jasno je da devojcice treba da imaju prioritet ali muskarci su prenosioci pa kontam da je odgovorno da se i muska deca vakcinisu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti