Stanari Modene zabrinuti zbog iskopavanja, plaše se oštećivanja temelja Tanurdžićeve palate

Stanari Tanurdžićeve palate zabrinuti su zbog iskopavanja u Ulici Modene, zbog čega su uputili zvanične dopise nadležnima.
Stanari Modene zabrinuti zbog iskopavanja, plaše se oštećivanja temelja Tanurdžićeve palate
Foto: 021.rs
Kako se vidi u dopisu koji su uputili Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, stanari navode da je "uočeno da iskop nije obezbeđen".
 
"Zbog čega se peskoviti materijal osipa i već se uočavaju pukotine na trotoaru, tako da se može desiti i obrušavanje trotoara. Trotoar je počeo da se naginje i na licu mesta je sve vrlo vidljivo. Ovim radovima se trajno oštećuje temelj Tanurdžićeve palata, kao i potporni zidovi od cigle, što se takođe vidi golim okom", navodi se.

Oni i mole nadležne da se reaguje hitno po ovom pitanju, jer su stanari zabrinuti za svoju bezbednost i bezbednost njihove imovine.

Građani su od Zavoda tražili i stručno mišljenje o bezbednosti radova na izgradnji podzemne garaže kraj Tanurdžićeve palate. I iz ove institucije stigao je odgovor, u kom navode da su izdali Konzervatorske uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova, dodajući da su uslovi izdati sa aspekta graditeljskog nasleđa i "ne ulaze u sve domene koje obuhvata jedan ovako kompleksan projekat". 
 
Oni citiraju i odgovor prof. dr Branislava Ivkovića. Kako se navodi, aktivni iskop se dešava na više od tri metra od objekta Tanurdžićeve palate i ide najviše u dubinu od 1,8 metara.
 
"Temelji Tanurdžićeve palate su izgrađeni pre više od 80 godina, znači tlo je konsolidovano, nalaze se na dubini većoj od tri metra. Iskop je udaljen više od tri metra od temelja i plići je skoro dva metra od temelja, te nema nikakav uticaj na temelje objekta", objašnjava Ivković, dodajući da iskopavanje nema uticaj ni na temelje dve naknadno dodate podzemne ulazne građevine.
 
Ipak, Zavod je naveo i da najbolji odgovor na pitanja građana mogu da daju projektant, izvođač i stručni nadzor.
 
Za stručni nadzor je u toku javna nabavka, iako su radovi već počeli. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije traži stručnjake koji će detaljno pregledati tehničku dokumentaciju, tehnologiju radova i planirana tehnička rešenja, sve kako bi se ustanovio mogući negativan uticaj na okruženje. Ovaj posao će biti plaćen oko 600.000 dinara.
Zbog iskopavanja u Ulici Modene bilo je i političkih prepucavanja. Stranka slobode i pravde kritikovala je to što gradska vlast "dovodi teške mašine u samo srce grada", na šta su im u Gradskom odboru Srpske napredne stranke poručili da mrze Novi Sad.
 
Akcija progresivne Vojvodine bila je organizovala protest na kojem je pojavila tek nekolicina ljudina, a oglasili su se i povodom raspisivanja javne nabavke za stručni nadzor. 
 
"Treba li posle navedeno da budemo zabrinuti i za sudbinu Tanurdžićeve palate? Neverovatno je da Grad, kao deo državnih organa na ovaj način krši Zakon o planiranju i izgradnji, koji jasno kaže da investitor mora uvesti izvođača radova u posao s jasno propisanim procedurama, koje predviđaju odgovorna lica i nadzorne organe", zaključuje se u saopštenju.
 
Srpska napredna stranka je prethodno saopštila da je "obezbeđivanje novih parking mesta u centru grada jedna od osnovnih potreba Novosađana", kao i da se ovim projektom vlast nastoji da "Novi Sad od nekada uspavane lepotice pretvori u moderan grad u skladu sa vekom u kojem živimo".
  • JA

    23.06.2022 20:58
    Hvala vam na brizi "" za Novi Sad ali on je bio mnogo bolji za zivot pre vaseg dolaska.
  • Salajcan

    18.06.2022 05:57
    Centar
    Pa zar mora kolima do Tanurdzica? Posle ovoga, porusite Miletica i obezbedite jos jednu manju garazu. Nebi bilo lose da se srusi i Katedrala. Tu bi tek moglo da se radi i ugradi. Sram vas bilo novosadjani. Sto cutite? Izadjite i telima branite svoj grad. Vrucina vam a i mrzi vas.
  • Mastodont

    15.06.2022 13:53
    @G pen

    Opet ta zavidna kuknjava o Limancima? Umesto što izmišljaš gluposti da ti bude lakše što je tvoj kraj samo legao i predao se, hvataj beleške kako se to na Limanu radi - možda nešto i naučiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti