Novosađanka čeka da položi urnu preminulog supruga, "Lisje" proširuje kapacitete

Novosađanka koja se obratila 021.rs mesec i po dana od smrti supruga ne može da položi njegovu urnu na željen način. U kolumbarijumu gradskog groblja nema više mesta, a biće tek u septembru.
Novosađanka čeka da položi urnu preminulog supruga, "Lisje" proširuje kapacitete
Foto: 021.rs

Ova građanka je od više zaposlenih u JKP "Lisje" u periodu od nekoliko nedelja čula različite verzije - da mesta za urne nema ni u kolumbarijumu ni u rozarijumu, da će mesta biti tokom juna, kao i da preduzeće "nema para" za proširenje kapaciteta kolumbarijuma.

"Naša porodica je s 'Lisjem' potpisala neophodne papire i izrazili smo želju da moj suprug bude, nakon kremacije, u kolumbarijumu ili u rozarijumu. Rečeno nam je da mora neki period da se sačeka zbog proširenja kapaciteta, ali nismo mogli da pomislimo da to traje već ovoliko dugo. On je preminuo poslednje nedelje aprila, kremiran početkom juna, a sve to vreme mi ne znamo gde ćemo s njegovom urnom i kada će konačno moći da odmori kako dolikuje", priča ova Novosađanka za naš portal.

Ona je, kako kaže, iznenađena činjenicom da se dočekalo da nema kapaciteta za pohranu pepela.
 
"Nudili su mi Vrt sećanja, nisam to želela. Poražavajuće mi je da ne mogu da odem na grob svog supruga. Urne se čuvaju na groblju, rekli su mi da je prvi mesec besplatno, ali da se nakon toga naplaćuje 1.000 dinara", kaže ova građanka.
 
Kako se navodi u Programu investicionih aktivnosti JKP "Lisje" za ovu godinu, prva faza dogradnje kolumbarijuma jeste u planu i finansiraće se kao kapitalna subvencija iz budžeta grada u vrednosti od 20 miliona dinara. Planirano je da se, u cilju povećanja kapaciteta, isto čini po fazama. 
 
 
Na pitanje 021.rs da li je polaganje urni u rozarijumu i kolumbarijumu trenutno moguće, u preduzeću navode da je ipak moguće zakupiti kasetu - ali samo u rozarijumu.
 
Kad je reč o kolumbarijumu, u "Lisju" navode da trenutno postoji 930 izgrađenih kaseta, a da će se kapacitet proširiti za 420 kaseta. 
 
"U zakupljenu kasetu mogu da se smeste četiri urne. Dogradnja kolumbarijuma počinje poslednje nedelje juna. Radovi će biti završeni u toku septembra kada će i biti novi kapaciteti kaseta za pohranu urni na raspolaganju. Trenutno je moguće urnu pohraniti u rozarijum, grob, grobnicu, uređenu parcelu i u Vrtu sećanja se vrši rasipanje pepela pokojnika", preciziraju u novosadskom pogrebnom preduzeću.
Na pitanje 021.rs kako se finansira ova investicija, u "Lisju" navode da Grad Novi Sad prenosi sredstva preduzeću nakon što ono ispostavi fakture Gradskoj upravi za komunalne poslove.
 
Preduzeće poručuje da se čuvanje urni u kapeli "Lisja" na mesečnom nivou plaća 1.200 dinara.
  • Ateista

    15.06.2022 11:17
    Pljačka
    Prošlog meseca smo, prilikom plaćanja troškova kremacije Lisju, bili neprijatno iznenađeni novom stavkom na računu, a to je 10 000 dinara za "pripremu pokojnika za kremaciju", šta god to značilo. Napominjem da je pokojnica doneta u Lisje potpuno spremna iz privatnog pogrebnog preduzeća, tako da smatram da je ovo čista pljačka građana. Da ne pominjem naplatu puštanja muzike i ostale opskurne stavke na računu. Jezivo
  • Srbin

    15.06.2022 10:45
    Gradsko Groblje
    Ја бих рекао да ЈКП Лисје није фирма која испуњава жеље појединцима. Оно што имају у понуди то и нуде од услуга а што нема...па нема и тачка. Можда ће бити у будућности...
    Исто као кад уђете у неку радњу и тражите неки артикал, имају 5 врста и то је то, ви изаберете шта хоћете и шта вам одговара а ако не желите идете даље да тражите. Закон постоји и мора се поштовати а незнање не оправдава жеље и прохтеве појединаца. Нај лакше је осути дрвље и камење по неком ако вам се лично нешто не свиђа. Треба бити реалан и разуман.
  • Ovosadski

    14.06.2022 20:44
    @Ns
    Ajde stavi ruku na srce i priznaj da si jedan od gomile onih foteljoderaša na Rumenačkom putu bb.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti