Profesor Đukić: Fekalije u Dunavu nisu problem samo u Beogradu, slično je i kod Novog Sada

U Srbiji je oko 60 odsto stanovništva priključeno na kanalizacione mreže, ali od tih otpadnih voda samo oko 15 odsto se prečišćava pre ispuštanja u reke.
Profesor Đukić: Fekalije u Dunavu nisu problem samo u Beogradu, slično je i kod Novog Sada
Foto: 021.rs

To navodi profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Đukić, koji za FoNet navodi da takva situacija pravi ozbiljne probleme u kvalitetu vode i ugrožava zdravlje.

Navodeći da su razvijene zemlje taj problem rešile pre nekoliko decenija, Đukić je kazao da je Srbija trenutno na pragu rešavanja tog problema, ali da će zbog skupe izgradnje i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, proći još dosta vremena dok se u Srbiji ne reši to pitanje u potpunosti.

Prema njegovim procenama, potrebne su milijarde evra i stotine stručnjaka koji bi radili na izgradnji postrojenja.
 
"O tome donosioci odluka ne vole da govore, ali narod mora biti toga svestan", kazao je Đukić, dodavši da bi cena vode, kada se izgrade postrojenja, morala da skoči, kako bi se isplatila izgradnja i održavanje.
 
On naglašava da nema logike da voda koju građani koriste mesec dana košta manje od paklice cigareta.
 
"Trenutno u Srbiji postoji i radi sa određenim stepenom efikasnosti oko 30 postrojenja, a prema planovima treba da ih bude više od 300", istakao je Đukić.
 
Na to nas, tvrdi on, obavezuju domaći zakoni, jer je Srbija usvojila Zakon o vodama sa pripadajućim aktima, koji su usklađeni sa pravilima Evropske unije još 2010. i 2011. godine.
 
Takođe, Srbija je potpisnica Konvencije o održivom korišćenju zaštite Dunava, koja propisuje da Dunav treba održivo koristiti i zaštititi od zagađenja kako zbog same reke, tako i zbog delte Dunava i Crnog mora.
Đukić je ukazao da je Srbija među najgorima u Evropi kada je reč o prečišćavanje otpadnih voda. Beograd je najveći grad u Evropi bez postrojenja za prečišćavanje voda, kao i jedini glavni grad, osim Skoplja, koji nije rešio taj problem.
 
On je podsetio na nedavni slučaj koji se pojavio u medijima, kada je nemački istraživač sa namerom da pliva duž Dunava i ispituje kvalitet vode, prekinuo putovanje, jer je naišao na deo reke kod Beograda, gde su plivale fekalije.
 
Đukić je napomenuo da je tužno što na takav problem treba da ukaže neko sa strane, ali da je dobro što se o tome povela polemika u javnosti, dodavši da to nije samo problem sa delom Dunava kod Beograda, već da je slična situacija i kod Novog Sada.
  • Okrugli ćošak

    16.06.2022 13:22
    "Za rešavanje problema kanalizacije i preradu fekalnih voda, potrebne su milijarde evra i 100 stručnjaka" - reče profesor. Kakav problem : milijarde evra nam kreditiraju naša braća i prijatelji iz inostranstva a 100 stručnjaka imamo u jednom, svi su čuli za njega, poznatiji je od Tesle.
  • Realno

    16.06.2022 11:12
    Svima koji misle da nismo baš takva stoka kakvom nas smatraju preporučujem da jedan vikend svrate do Bezdana i obiđu čardu kod Pikeca. Kad stignu neka pogledaju kako Dunav izgleda tamo, a riba se može jesti.
  • Sale NS

    16.06.2022 10:57
    Hvala...
    ... što ste nas prosvetlili profesore. Mi odavde, neobrazovani prečani, inače nemamo čulo mirisa i ne osetimo fragrance šetajući niz oba keja, pa to treba neko iz Beograda da nam objasni. Skoncentrišite se na Vaša g.... kojih ima previše tamo odakle ste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti