Pripremite se za polazak u privatni vrtić

Polazak u vrtić predstavlja novo razdoblje u životu deteta i roditelja.
Pripremite se za polazak u privatni vrtić
Foto: Pixabay

Neko se odluči da dete upiše u jaslice, a neko sačeka da dođe vreme za stariju grupu.

U privatnim vrtićima upis je otvoren tokom čitave godine, dokle god ima mesta. Pre polaska, ipak se treba pripremiti. Na koji način to učiniti?

Polazak u vrtić nije uvek jednostavan. 
 
Mnogi roditelji se brinu kako će dete prihvatiti odvajanje od njih i boravak u novoj sredini. Period adaptacije je vreme koje je potrebno da se dete privikne na to da svakodnevno ide u vrtić i da ostaje tu sve do popodnevnih časova. Svi privatni vrtići sprovode rad u malim grupama, tako da je i vaspitačima lakše da se potpuno posvete detetu koje je na adaptaciji. 
 
Trajanje privikavanja deteta na vrtić je individualno i ne može se unapred predvideti. Međutim, šta je što pre nego što dođe dan polaska u predškolsku ustanovu, roditelji mogu da učine kako bi na najbolji način pripremili dete?
 
Razgovor sa detetom ima veliku moć. Imajte uvek strpljenja i nađite vremena da sa detetom komunicirate. Ovo pravilo je sveopšte primenjivo i ne odnosi se samo na polazak u vrtić. Takođe, slušajte pažljivo šta dete ima da vam kaže.
 
Moguće je da ono neće moći da izrazi neke misli i osećanja, ali isto tako može da se desi da upravo na osnovu onoga što vam ono priča, shvatite da li je zbog nečega zabrinuto. Vrtić je nova sredina u kojoj se susreću nova i nepoznata lica. Naravno, to je tako samo u početku. Zbog toga je važno da se detetu što više priča o tome da će uskoro upoznati dosta novih drugara. Ako ono ne može da zamisli šta to tačno znači, napravite poređenje sa nekom sličnom situacijom, kao što je, na primer, odlazak na rođendan i druženje sa decom koju do tada nije poznavalo. 
 
Drugi primer je upoznavanje vršnjaka u parku. Zainteresujte svoje dete rečima: "Zamisli da svaki dan ideš negde gde ima puno drugara, kao u onda u parku (ili na rođendanu kod…)". Umesto da bude zabrinuto, postaće znatiželjno. Međutim, kako se dete ne bi osećalo prevarenim, objasnite mu i da vi nećete biti tu, već da će ono ostati da se druži sa društvom i vaspitačima.
 
Upoznavanje osoblja vrtića veoma je važno. Zato se pripremni period odvija postepeno, kako bi se dete, malo po malo, priviklo na nova lica.
 
Iskoristite priče iz vašeg detinjstva kako biste dodatno ohrabrili dete. Razgovor o vrtiću vodićete i pre polaska, ali i tokom prvih dana i nedelja, dok traje privikavanje, a i kasnije ako je neophodno. Ispričajte mu kako ste se vi osećali kad ste pošli u vrtić, prepričajte neki zanimljiv događaj ili sećanje. Ukoliko niste pohađali vrtić, onda neka se priča odnosi na starijeg brata, sestru, rođaka ili neku osobu koja je detetu bliska.
Takođe, veoma je korisno da kada dete ima stariju braću ili sestre, da mu oni često pričaju o tome kako je to zanimljivo ići u vrtić, ukoliko su i sami dovoljno veliki da mogu da imaju svoje priče.
 
Igrajte se igara u kojima lutke ili plišane igračke idu u vrtić. Podelite uloge, tako da prepustite detetu da bude reditelj, a vi pomažite oko scenarija. Osmislite situacije koje su tipične za dan u vrtiću, kao na primer doručak, igra, pevanje pesmica, slušanje muzike, ručak, spavanje… Kroz zabavu stvarate pozitivan stav prema vrtiću i boravku u njemu.
 
Ako još uvek niste odabrali privatni vrtić, pogledajte ih na mirandre.com sve na jednom mestu. Zakažite razgovor, upoznajte se sa osobljem, kako biste izabrali privatnu predškolsku ustanovu koja vam najviše odgovara po ceni, lokaciji, uslugama i sadržajima koje nudi.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti