FOTO Makedonski učenici u poseti Računarskoj gimnaziji Smart: Učenje, druženje i lepe uspomene

Računarska gimnazija Smart bila je protekle nedelje domaćin učenicima i nastavnicima iz Skoplja, u okviru regionalne vršnjačke razmene.

Grupa od 12 učenika i dve nastavnice boravila je u Novom Sadu od 12. do 18. juna, na poziv Računarske gimnazije Smart u okviru projekta Superschools koji se sprovodi u organizaciji Regionalne kancelarije za saradnju mladih i Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Tokom svog boravka učenici su imali raznovrsne aktivnosti u okviru kojih su se bolje upoznali, stekli znanja iz različitih oblasti i kreirali veb-sajt o znakovnom jeziku. Ova poseta nastavak je projektakoji je započet u aprilu, kada su učenici iz Smart gimnazije boravili u Skoplju. 

"Ova razmena za mene predstavlja priliku da se upoznam sa novim ljudima, učenicima iz druge škole, steknem nove prijatelje, i isto tako znanje o srpskoj kulturi i Novom Sadu. Ostaće mi uspomene za ceo život", priča Stefanija Jovčeska, učenica iz Skoplja.
 
 
Njeni vršnjaci Noa Avramović i Danilo Milentijević iz Smart gimnazije kažu da je gostoprimstvo u Skoplju bilo takvo da se nadaju da mogu da uzvrate jednako dobro. 
 
"Izrada sajta u vordpresu, što je bio deo ovdašnje razmene, pomogla mi je da dosta naučim iz ove oblasti i nadogradim svoje znanje", objašnjava Danilo, dok je Bojanu Cakiću najveći utisak ostavio proces pravljenja sapuna, koji su učenici iskusili u Gimnaziji Algoritam u Skoplju. 
 
 
"Jedino što bih ja ovde promenio je to da ovakva razmena traje više dana, jer sedam dana prođe jako brzo", priča Noa Avramović iz Smart gimnazije. 
 
 
Od ponedeljka do petka makedonski učenici su zajedno sa domaćinima u školi učili o interkulturalnom dijalogu, komunikaciji, rešavanju konflikata i kako da aktivno slušaju sagovornika. Stekli su osnovno znanje i o znakovnom jeziku, jednostavnijoj komunikaciji i dvoručnoj abecedi, a sve što su naučili podelili su na veb-sajtu koji su zajedno kreirali. 
 
Na sajtu će zainteresovani posetioci moći da pogledaju i video priloge koje su učenici snimili, a u kojima pokazuju znake za reči kao što su: ljubav, prijateljstvo, pomirenje, izvini, hvala, zagrljaj, solidarnost... 
 
"Vršnjačke razmene su idealna prilika da učenici steknu vredna životna iskustva, razmene stavove, prevaziđu predrasude i stereotipe i osim svega toga, steknu i vredno znanje. Upravo zbog toga u Smart gimnaziji uspostavljamo regionalne i međunarodne saradnje i trudimo se da učenicima stvorimo mogućnosti koje će im, kao mladim ljudima koji grade svoje stavove i upoznaju svet, na najbolji način pomoći da se otvore, iskorače iz zone komfora, i izgrade svoju ličnost", kaže profesorka srpskog jezika i koordinatorka ove razmene Sanja Đukić.
 
 
Njenu koleginicu iz Skoplja Pavlinu Bučevski posebno raduje što su rezultati ovog projekta u svojoj suštini društveno odgovorni. 
 
"U Skoplju smo napravili sapune koje smo poklonili Crvenom krstu i školi za decu sa poteškoćama u razvoju, a imali smo i ekološke radionice koje za cilj imaju podizanje svesti o ovom važnom pitanju, dok smo u Srbiji kreirali sajt o znakovnom jeziku. Osim toga, učenici su se zabavili i naučili da prošlost jeste važna, ali je važnije ono što se radi u sadašnjosti jer to kreira budućnost. Nadam se da će biti drugih prilika za ponovne saradnje", priča Pavlina Bučevski, profesorka programiranja i koordinatorka razmene u Gimnaziji Algoritam. 
 
Zajednička druženja u gradu i na izletima
 
Osim rada na veb-sajtu i stručnih predavanja, učenici su imali priliku i da bolje upoznaju Novi Sad, Petrovaradin i Sremske Karlovce. O razvoju grada Novog Sada slušali su u okviru izložbe Akcenti u Muzeju Grada, a kroz šetnju sa stručnim vodičem su saznali mnoge zanimljivosti o znamenitim Novosađanima, Sinagogi, jermenskom spomeniku, istoriji i kulturi grada. 
 
 
Prošetali su i kroz podzemne galerije, a potom priču o borbi između turske i austrijske vojske nastavili u Sremskim Karlovcima. Družili su se i na keju, igrali basket na Štrandu i uživali u mjuziklu Briljantin u izvođenju učenika Smart gimnazije. 
 
U okviru aktivnosti "tradicionalna večera" učenici su zajedno degustirali specijalitete domaće kuhinje i uz muziku i ples završili druženje. 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti