Počinje veliki umetnički maraton u čast čuvenog novosadskog slikara i grafičara Pavela Popa

U četvrtak 30. juna u Novom Sadu se održavaju prve dve izložbe novosadskog slikara Pavela Popa (1948 - 2019) od desetak koje će biti organizovane u sklopu predstavljanja velikih dela ovog umetnika.
Počinje veliki umetnički maraton u čast čuvenog novosadskog slikara i grafičara Pavela Popa
Foto: 021.rs

Otvaranje prve od dve izložbe je u 19 časova u galeriji "Macut" na Spensu, dok je druga u 21 sat u galeriji "Sezan Art" u Ulici Petra Drapšina 39.

U galeriji "Macut" biće izloženo 25 velikih radova dimenzija 2 x 1,2 metra koji su omaž novosadskog slikara velikim umetnicima koji su obeležili milenijum.

Publika će nakon prve moći već dva sata kasnije da pogleda i drugu izložbu u galeriji "Sezan art" gde će biti prikazne grafike koje je Pavel Pop tokom života poklonio prijateljima, a koje su sa ličnom posvetom.

Drugi dan umetničkog maratona je 14. jula.

U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u Njegoševoj 16 biće izloženi portreti koje je Pavel Pop uradio tokom svog stvaralaštva, od poznatih do običnog sveta, a u različitim tehnikama (ulje, crteži, pastel, kombinovana tehnika).

Druga izložba istog dana će se održati u Radio kafeu (Miletićeva 45) u čijem prostoru će biti postavljeno deset pastela koji do danas nisu ugledali svetlost dana i koji su stajali u umetnikovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

"Ideja umetničkog maratona Pavela Popa proistekla je iz činjenice da u ateljeima Petrovaradinske tvrđave stvara veliki broj umetnika, da se tamo nalazi veliki broj kvalitetnih radova, a koji bi se mogli prikazati publici, naročito u godini u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture. Mislim da će se tokom svih postavki koje planiramo da organizujemo do kraja godine, a u sklopu ovog umetničkog maratona, javnost prijatno iznenaditi da je Novi Sad imao jednog tako velikog umetnika koji će svojim delima moći da popuni apsolutno sve galerijske prostore u jednom dahu i to različitim umetničkim izražajima i tehnikama u kojima je bio podjednako dobar", kaže za 021 Pavelova supruga Nataša Milenović.

Ona je navela da sve izložbe organizuje porodica uz pomoć prijatelja, a povodom trogodišnjice smrti Pavela Popa.

Dodajmo da nakon junskih i julskih postavki, publiku očekuju izložbe i tokom avgusta i septembra.

Za sada je poznato da će na petoj i šestoj izložbi u avgustu biti izložene apstrakcije, kao i 22 crteža sa temom strahota rata koje je Pop radio povodom raspada Jugoslavije, a pokretač su mu bili Gojini crteži koje je slavni španski umetnik pravio tokom i nakon završetka Španskog građanskog rata. Za septembar su planirani portreti i grafike koje će moći da pogleda publika u Bačkom Petrovcu i Sremskim Karlovcima, ali će sve detaljno biti naknadno saopšteno.

Pavel Pop je diplomirao grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi 1975. godine, a član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine postao je 1977. godine.

Radio je kao tehnički urednik u novosadskom "Dnevniku". Već osamdesetih godina prošlog veka stiče zvanje jednog od najboljih i najtraženijih grafičara na prostoru bivše Jugoslavije.

Sredinom devedesetih premešta svoj atelje iz Stare Pazove na Petrovaradinsku tvrđavu gde se pored grafike bavi i drugim vrstama, tehnikama i žanrovima slikarstva. U njegovom ateljeu na Tvrđavi tokom proteklih decenija rađali su se neponovljivi, crtački minuciozno izvedeni grafički listovi, ali i crteži, slike i ilustracije.

Ilustrovao je brojne knjige, a njegovi radovi se mogu naći u značajnim galerijama i institucijama. U okviru svog likovnog stvaralaštva razvio je koncept, koji je stručna kritika nazvala imaginativni realizam.

  • Darina

    30.06.2022 18:13
    Pôvodom izložbi Pavla Popa
    Vojvodjanskih Slovaci imaju oko 35 diplomiranih umetnika svih žanrova i to osim Bratislave u Rimu, Minhenu, Novom Sadu, Banskoj Bystrici tec. Ne znam je li on najveći Novosadski slikar ali je sigutno Slovák iz Stare Pazove. Družili smo se neladí a imam nekoliko njegovih slika. Karijera mu je počula kada je u Španiji još kao student bio náhradnému prvom cenom a rad za príjemní ispit na fakultet je uradio za 15’ pre početka ispita sledeći na stepeništu.
  • Nada

    29.06.2022 14:47
    Sjajan čovek
    Imam dve slike ovog pre svega divnog i dobrog coveka a naravno i velikog umetnika. Bila je cast poznavati takvog coveka.
  • Marko

    29.06.2022 13:36
    Super vest i odlican dogadjaj.Ne bih se slozio da su svi preostali umetnici manje vredni koji stvarju na Tvrdjavi.Pomenuo bih samo velikog umetnika, graficara koji je rame uz rame sa najvecim imenima nase grafike....Cvetan Dimovski

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti