Osude zbog pesme "Ne volim te Alija, zato što si Balija" u školi, oglasio se i muftija vojvođanski

Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić najoštrije je osudio puštanje nacionalističkih pesama na priredbi četvrtih razreda u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu.

On poziva Ministarstvo prosvete, i sve druge pokrajinske i gradske institucije da povodom ovog slučaja preduzmu adekvatne mere kako se Bošnjaci i druge manjine ne bi nikako osećali ugroženim.

"Radujemo se da naša deca odrastaju u duhu mira, duhu međusobne ljubavi, da se deca međusobno druže, bez obzira koje su nacije ili vere. Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i prosto sam zgrožen da jedna učiteljica dozvoli takav propust i umesto da odmah reaguje, ona se još pridružuje veselju uz takvu pesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvetni radnik, da li treba da strahujemo za našu decu kada ih šaljemo u školu. Ovu situaciju koja nam se desila smatram ispadom pojedinaca, jer je većina prosvetnih radnika divna i vode računa o svakom detetu, bez obzira koje je vere ili nacije", naveo je on.

On je dodao da je u poslednje vreme mnogo različitih međunacionalnih ispada među decom i to pretežno među osnovcima.

"Apelujem na uzdržanost, a preporučujem širenje pozitivne bratske, prijateljske i komšijske atmosfere, jer život je jedan i nema reprizu, a svi smo mi braća i sestre ma koje vere ili nacije bili", naveo je muftija vojvođanski.

I VKK "Vasa Stajić" osuđuje izvođenje nacionalističke pesme u školi

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" je duboko ogorčen zbog "ordinarne političke i nacionalističke manipulacije koju nastavni kadar i rukovodstvo OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu sprovodi nad maloletnicima".
 
"Zahtevamo od nadležnih državnih organa oštru reakciju i hitnu smenu direktora ove školske ustanove, kao i zabranu daljeg vaspitno-prosvetnog rada nastavnog kadra koji je osnovnoškolce terao da đuskaju uz klerofašističku pesmu "Ne volim te Alija, zato što si Balija", koja izaziva rasnu, versku i nacionalnu mržnju, veliča najstrašnije zločine i ratne sukobe. Pozivamo, takođe, građane i roditelje čija deca idu u ovu škoju da se aktiviraju kako ovaj skandal ne bi prošao bez konsekvenci i kako bi oni koji njihovu decu uče mržnji i podstiču ih na zločine - bili primereno sankcionisani", dodaje se u saopštenju.
 
VKK "Vasa Stajić" upozorava da su lik i delo Vase Stajića u potpunoj suprotnosti sa podsticanjem mržnje i nasilja, nacionalizmom, zloupotrebom patriotizma, primitivizmom i prostaklukom, odnosno da je Vasa Stajić čitav svoj život posvetio modernizaciji ovih prostora i usvajanju civilizacijskih vrednosti.
 
Podsetimo, na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Vasa Stajić" u Novom Sadu desetogodišnjoj deci puštana je pesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija".
  • Neko

    07.12.2022 08:15
    Užas
    Nevaspitano, primitivno,pa još i učiteljica, nemam reči! Da ima pameti, trebalo bi da reaguje i Školska uprava Novi Sad, no, nije ih briga. Ko zapošljava takve primitivce???
  • Liman

    25.06.2022 15:56
    Svi ovi komentari se bave posledicama, pitanje je zašto se deci uopšte u školi pušta ovakva muzika? Novokomponovano đubre je za kafanu, a ne za školu. Deci valjda primerom treba pokazati šta je vredno a šta nije.
  • MileBukovac

    25.06.2022 11:05
    ako znamo istoriju Novog Sada
    onda znamo da do pre 150 ovde nije bilo ni par hiljada ljudi..pa se pitam koji ti likovi sebe nazivaju domaćima...
    Sledi jasan zaključak da su to potomci ličkih komunističkih kadrova koji su zaslugama u partiji i odbacivanjem srpstva i vere podobijali stanove po gradu...e danas njihovi unuci sebe nazivaju domaćima..imaju halucinacije tipa Marija Terezija,nekad bilo bolje,izbeglice i dođoši im pokvarili grad,Istina je da su to velikom većinom neostvarene ličnosti koje nemaju volje za napredkom jer im je (vraćamo se na početak) deda komunistra ostavio trosoban stan sa bistom druga tite..Danas se prepoznaju po pljuvanju svega što im je srušilo san da im je u životu dovoljno što imaju stan na Limanima.,umislili da imaju nekakvo pravo po rođenju svojatati gradom..idu toliko daleko da zazivaju AutroUgarsku monarhiju,iako im je deda u to vreme čuvao ovce po nekim bespućima Like ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti