Novi Sad skraćuje grejnu sezonu, trajaće maksimalno do 3. maja

Gradsko veće je predložilo Skupštini grada da promeni odluku o grejanju i grejnu sezonu u Novom Sadu skrati, te zapravo vrati na snagu propis koji je važio do 2019. godine.
Novi Sad skraćuje grejnu sezonu, trajaće maksimalno do 3. maja
Foto: 021.rs

Kako se 021.rs uverio, prema predlogu grejna sezona će moći maksimalno da traje od 1. oktobra do 3. maja, a zvanična grejna sezona trajaće od 15. oktobra do 15. aprila, što je 15 dana manje, odnosno 27 dana manje kada se gledaju maksimalni rokovi. 

Prema aktuelnoj odluci koja se primenjuje poslednje tri godine, grejna sezona je počinjala 1. oktobra tekuće i završavala se 15. aprila naredne godine, a mogla je da počne i pre roka kada je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda temperatura spoljašnjeg vazduha u Novom Sadu tri dana uzastopno u 21 čas bila 12 stepeni ili niža, ali ne pre 15. septembra. Odlukom koja se menja predviđeno je i da grejna sezona traje duže od 15. aprila i to sve dok temperatura spoljašnjeg vazduha tri dana uzastopno u 21 čas ne bude viša od 12 stepeni, ali ne duže od 15. maja. 

Takođe, Gradsko veće je predložilo i da se vrate stari rokovi za rement, tako da će trajati od 3. maja do 20. septembra, dok je protekle tri godine Novosadska toplana ove radove na sistemu mogla da radi od 15. maja do 5. septembra.
 
Predloženo je i da se tople probe vrate na period od 21. do 25. septembra, umesto od 6. do 10. septembra. Radovi na kućnim intalacijama sada će moći ponovo da se rade od 3. maja do 1. septembra, umesto od 15. maja do 1. septembra.
 
Ipak, u odluci o grejanju se sada dodaje novi član koji Gradskom veću omogućava da u slučaju potrebe ipak produži grejanje i posle 3. maja, ali i da druge rokove i smernice za grejanje u slučaju "neizvesnog snabdevanja energentima". Navedeno je da će u ovim slučajevima Gradsko veće doneti posebnu odluku. 
 
Dok je Gradskom veću 2019. godine razlog da produži grejna sezona bio "veliki broj pritužbi građana u maju zbog isključenog sistema daljinskog grejanja", sada se kaže da je osnov za izmenu odluke obraćanje JKP "Novosadske toplane" od 10. juna u kojem je predloženo da se odluka izmeni "zbog potreba za racionalnim korišćenjem toplotne energije zbog neizvesnosti u snabdevanja energentima, prouzrokovane globalnim događajima, u predstojećem periodu."
 
Skupština grada će o predlogu odluke raspravljati na sednici u ponedeljak, 27. juna.  
  • Teča

    26.06.2022 13:29
    Šta šizite? Biće grejanja.
  • Dudule

    26.06.2022 08:54
    Znanje
    Gospodo na vlasti, na izborima ste izabrani jer ste obećali kvalitet života...e, evo prilike da obećanje ispunite, a u ostalom, to vam je i posao za koji ste dobro plaćeni..ako je rešenje-"obucite debele džempere i debele čarape", to znamo i sami, vi nam ne trebate...
  • Лиманац

    25.06.2022 19:02
    Град Нови Сад директно се обраћа свевишњем са наређењем да нема зиме!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti