Festival pomirenja od 25. do 27. juna

Filozofski fakultet od 25. do 27. juna organizuje Festival pomirenja koji će se održati u Kineskoj četvrti.
Festival pomirenja od 25. do 27. juna
Foto: 021.rs

Osnovne teme o kojima će se pričati na festivalu posvećene su obnovi kulture nakon sukoba, pokušajima uspostavljanja zajedničke istorije na ovim prostorima, ratnim zločinima, ulozi i budućnosti nacionalizma u 21. veku, ali i psihološkim osnovama pomirenja. 

Između ostalog, u nedelju, 26. juna, biće prikazan film "Muškarci ne plaču", nakon kojeg se organizuje razgovor sa autorom filma i stručnjacima koji su i sami ratni veterani, ali su i pružali psihološku pomoć ratnim veteranima za vreme i nakon sukoba devedesetih. 

Takođe će se održati okrugli stolovi "Izgradnja mira na ruševinama", "Između zajedničke istorije i konfliktnih identiteta", "Evropski kosturi iz ormara", "Nacionalizam u 21. veku"...
 
Kompletan program festivala možete videti dole:
 
 
Opširnije o festivalu možete pronaći na Fejsbuk stranici.
 
Pored Filozofskog fakulteta u organizaciji festivala učestvovali su i regionalni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Austrijski kulturni forum i Inicijativa mladih za ljudska prava.
  • Mir, mir, nitko

    24.06.2022 22:45
    nije kriv ? Ma nemoj!
    Zemlja čudesa@, a kako bi ti to lumenu ' naplatio ' ratne reparacije HR i SLO ? Nitko nije pitao hrvatski narod da li zeli u drzavu sa zaostalom Srbijom te 1918' te, vec je to bila odluka politickog vodstva sva tri naroda. Dok smo se mi pod vasim kraljem odrekli velikih djelova hrvatske obale, tako da nam niste nesto ni bili od pomoci. To ujedinjenje su sve tri strane gledale kroz vlastite koristi, a ona srpska kao laznu osobnu iskaznicu Velike Srbije, jer ona bez pokrica nije mogla biti ostvarena. Dovoljan dokaz za to je taj sta su Srbi bili zandari nad tom drzavom i drzali su sve represivne poluke u svojim rukama, i vojsku i policiju, a finalni krvavi pir smo vidili na kraju 20 og stoljeca kada je sve ono sta se nakupljalo punih 70 godina isplivalo u najgoroj surovosti na djelo. Vi ste bili najveci dobitnici stvaranjem SFRJ, i najveci gubitnici njezinim ubojstvom koje ste sami izvrsili. To najbolje vidimo danas di ste vi a di mi i Slovenija. Sta se tice mirenja, to je sad pase, ovako ili onako, rat je zavrsen, vi ste porazena strana i za mirenje ili nemirenje ima vremena na pretek. Za pocetak, utvrdite svoje granice, di pocinju a di zavrsavaju, pa onda se pomirite sami sa sobom i tek onda s pasosem u rukama putujte u druge drzave na mirenja. Lp za NS :)
  • Zemlja čudesa

    24.06.2022 18:50
    Batalite to, svaki put kada smo se "pomirili" prolazili smo još gore u sledećoj rundi. 1918, umesto da naplatimo Hrvatskoj i Sloveniji ratne reparacije i rastanemo se uleteli smo u "bratski", slovenski zagrljaj i to je skupo plaćeno 1941-45. Onda smo se opet izmirili pod parolom "svi smo mi jedna partija" i naderali 1992-1999. Dosta mirenja, nije nas još mnogo ostalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.