Novosadska softverska firma postaje glavni evropski igrač u oblasti e-trgovine i e-bankarstva

Uzimajući u obzir da tehnologija neprestano napreduje, IT kompanije su postale leglo kreativnosti i inovacija.

IT profesionalci su izloženi kulturi brzih poremećaja, žestoke konkurencije i progresivnog rasta što je često veoma stresno.

Ipak, i dalje ima kompanija čija se poslovna filozofija umnogome kosi sa popularnim principima privatnog poslovanja.

Među njima se u prvom redu i potpuno opravdano izdvaja holandska softverska firma Ximedes, koja ima svoj ogranak u Novom Sadu.

Prioritet kompanije je zadovoljstvo zaposlenog, zbog čega ne čudi što je Ximedes svrstan među najpoželjnije firme za zaposlenje. Misao kojom se vode je uzajamno poverenje, poštovanje i razumevanje u korelaciji između zaposlenih i klijenata.

U prilog tome govori i da su u organizacionoj strukturi kompanije zaposleni, njegov privatni život i porodica na prvom mestu. Menadžment praktično ne postoji, a svako je menadžer svog posla.

U Srbiji ova firma ima sedište u Novom Sadu gde iskusni IT stručnjaci izrađuju, razvijaju i implementiraju softvere po meri korporativnih klijenata sa fokusom na otvoreno bankarstvo i sisteme javnog saobraćaja. Ximedes takođe razvija i sopstvene proizvode koje dizajnira i prodaje.

Kompanija je rasla širom Evrope u poslednjih nekoliko godina putem akvizicija - među njenim proizvodima su Vayapay, TapConnect i Pecunda. Najnovija akvizicija Ximedes-a je Ginger, platforma za onlajn plaćanja sa sedištem u Amsterdamu. Ginger je brzorastuća kompanija, sa klijentima kao što su EMS (kompanija Fiserv & ABN AMRO) i Rabobank.

Ginger nudi, između ostalog, tehnološku komponentu PSP-a sa belim etiketama (provajder rešenja za plaćanje) koji osigurava da banke mogu i same postati PSP (kompanije treće strane koje pomažu vlasnicima preduzeća da prihvate širok spektar metoda plaćanja na mreži, kao što su onlajn bankarstvo, kreditne kartice, debitne kartice, e-novčanici, gotovinske kartice i još mnogo toga).

Dok bankama prepušta rukovanje novcem, Ginger se ne takmiči sa svojim klijentima. Kompanija nudi kompletno rešenje za plaćanje e-trgovine sa fleksibilnom i modularnom platformom za banke i finansijske institucije.

Ximedes akvizicijama nastoji da postane vrhunski evropski lider za podršku i omogućavanje bankarskih i finansijskih usluga. Akvizicija kompanije Ginger jača njenu poziciju za isporuku krajnjih rešenja finansijskim institucijama, kombinovanjem rešenja za plaćanje zasnovanog na SaaS-u (softveru kom se pristupa na mreži putem pretplate, umesto da se kupuje i instalira na pojedinačnim računarima) sa postojećim softverskim mogućnostima.

- Ginger-ova posvećenost tehnologiji, jednostavnosti i transparentnosti savršeno je u skladu sa našim vrednostima - istakao je osnivač i izvršni direktor kompanije Ximedex, René Hodde.

Sa spiskom vodećih banaka i "FinTech" kompanija (koja obuhvata sve inovacije i savremena tehnološka rešenja koja su direktna konkurencija tradicionalnom finansijskom sektoru u pružanju usluga) u zapadnoj Evropi, Ximedes i Ginger kao tim planiraju dalju ekspanziju širom Evrope.

Novosadski Ximedes tim čini 20-ak programera. No, to nije konačan broj. Pozicija za iskusne Java developere je stalno otvorena - što predstavlja i poziv za one koji žele da se pridruže i budu deo jedne od najuspešnijih IT kompanija.

U Ximedes-u se za edukaciju po zaposlenom godišnje izdvoji 5.000 evra. Kompanija pruža i podršku preseljenja u Holandiju za zaposlene koji su zainteresovani da karijeru nastave u inostranstvu.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti