Novosadske arhitekte protiv nezakonitog imenovanja Komisije za planove: Naročito sporan predsednik

Društvo arhitekata Novog Sada (DANS) zatražilo je da se sa današnje sednice Skupštine grada povuče predlog o sastavu Komisije za planove.
Novosadske arhitekte protiv nezakonitog imenovanja Komisije za planove: Naročito sporan predsednik
Foto: 021.rs
Novosadske arhitekte su zahtev poslale neposredno pre sednice jer su tek sada saznale ko su kandidati, odnosno da je Skupštini predloženo da Komisiju i dalje čine isti ljudi. 
Naime, u predlogu koji ide pred odbornike se navodi da su kandidati dosadašnji članovi i to predsednik Komisije Radonja Dabetić, zamenik Zoran Vukadinović i članovi Milan Kovačević, Ivan Brakočević, Vaso Kresović i Radosav Šćepanović. Za sve njih se navodi da su diplomirani inženjeri arhitekture, sem Vukanovića koji je inženjer saobraćaja. Jedina izmena je što će sekretar umesto Jasmine Lazić biti Nada Milić, koja je doduše i ranije bila na toj funkciji, ali je proteklih godinu dana bila odsutna zbog drugih obaveza. 
DANS smatra da ovaj predlog Komisije za planove nije u skladu sa zakonom, posebno kandidat za predsednika. Oni navode da se uvidom u dokumentaciju vidi da nije ispunjena zakonska obaveza da se radi o osobi koja je gradski urbanista sa 10 godina iskustva u oblasti urbanizma. 
 
Novosadske arhitekte su dodale su u prethodnom periodu bile svedoci veoma burnih sednica Komisije za planove i pritužbi na rad predsednika i članova Komisije.
 
"Upravo nas je takva slika naterala da se detaljnije upustimo u analizu imenovanja komisije za obavljanje ovako odgovornog posla. Novi Sad je grad sa oko 400.000 građana, Fakultetom za arhitekturu i bogatom akademskom zajednicom. Smatramo da postoje svi preduslovi kako bi se imenovanje ovog tela uklopilo u zakonom propisane uslove i nastavilo sa radom na zadovoljstvo građana i struke. Takođe, želimo da damo predlog, da se u budućem sazivu Komisije za planove uvrsti član delegiran od strane Društva arhitekata Novog Sada, kao stručna, nezavisna i odgovorna osoba. Time želimo da preuzmemo deo odgovornosti prilikom donošenja važnih planskih dokumenata za koje vlada izuzetno interesovanje", stoji u zahtevu.
 
Sednica Skupštine grada će se održati danas od 10 časova. Ko su kandidati za članove Komisije za planove se nije ni znalo do pre par dana kada je dostavljen skupštinski materijal, a imenovanje je na dnevnom redu jer sadašnjim članovima ističe četvorogodišnji mandat.
  • Pavle

    27.06.2022 22:05
    Ko pravi planove
    Planove grada Novog Sada prave investitori. Članovi komisije su samo figure.
  • Maja

    27.06.2022 18:40
    Iako su članovi Komisije za planove članovi i DaNSa, čak i nekadašnji predstavnici UO, slažem se da i DaNS delegira još jednog člana u Komisiju. Iz UO ne vidim da i jedan član zadovoljava kriterijume imajuci u vidu da nemaju mnogo iskustva u profesiji. Moraće da ga potraže među članovima, ako su ostali u DaNSu. Podržavam ideju da DaNS delegira člana iako im ne ide na ruku i činjenica da UO izabralo 20 ljudi u koje se ubraja i Predsednik i UO (7 članova). Ali DaNS ima dosta dobrih i kavlitetnih članova koji su se povukli u zadnje vreme i koji mogu dati svoj doprinos u Komisiji.
  • Revresbo

    27.06.2022 14:25
    @Обсервер
    Šta je druga strana - od čega?
    Od nerešenih ubistava?
    Pobogu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti