VIDEO: U Novom Sadu akcija protiv bespravnog parkiranja na mestima za osobe sa invaliditetom

Rasprostranjena je praksa naših sugrađana da bespravno parkiraju na mestima posebno obeleženim žutim koridorom, rezervisanim za osobe sa invaliditetom.
Već drugu godinu zaredom, Udruženje građana "Za društvo ravnopravnih" iz Novog Sada izvodi akciju "Ni minut na žuto".
Volonteri udruženja, od aprila do kraja juna ove godine, obilazeći parkirališta, utvrđuju pravo stanje na terenu, o tome obaveštavaju javnost i apeluju na nadležne, ali i građane da poštuju prava osoba sa invaliditetom. 
Oni će flajerima obeležavati vozila koja su parkirana na mestima koja su namenjena osobama sa invaliditetom i na taj način upozoravati vozače na prestup koji su napravili.
 
 
Osobe sa invaliditetom, koje koriste kolica, ne mogu iz svog automobila da izađu niti da u njega uđu bez žutog koridora za kolica. Zato je za njih bespravno zauzimanje žutih parking mesta početak agonije.
 
 
Takođe, problem postoji i van javnih parkirališta. U tržnim centrima postoje uredno obeležena mesta za osobe sa invaliditetom, ali ih građani bez invaliditeta često zloupotrebljavaju, jer su postavljena blizu ulaza u prodavnice. Dodatna nevolja je što na tim mestima policija nema nadležnost.
 
 
"Ako ovome dodamo i praksu registracije automobila na osobe sa invaliditetom koje ih ne koriste zapravo, već samo 'iznajmljuju' svoj status za registraciju vozila, shvatamo da su osobe sa invaliditetom koje voze u jako nepovoljnom položaju", zaključuju u UG "Za društvo ravnopravnih".

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti