Ministarstvo pravde: Pucanja zidova škole zbog izgradnje suda očekivana, samo izgleda zabrinjavajuće

Pucanja zidova na Osnovnoj muzičkoj školi "Josip Slavenski" samo vizuelno deluju zabrinjavajuće, ali suštinski nisu opasna po objekat i njegovu stabilnost, poručuju za 021.rs u Ministarstvu pravde.
Ministarstvo pravde: Pucanja zidova škole zbog izgradnje suda očekivana, samo izgleda zabrinjavajuće
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs u utorak izvestio, pucanja na zidovima škole usled izgradnje novog objekta novosadskih pravosudnih organa zabrinula su roditelje đaka, a škola je angažovala sopstvenog veštaka za praćenje situacije i procenu štete.

Izgradnju finansira Evropska unija sa više od 13 miliona evra, a investitor je Ministarstvo pravde, koje će opremiti objekat.

Izvođač radova je firma "Jadran".
 
Kako navode u Ministarstvu pravde, sve radove prate timovi stručnog i projektantskog nadzora.
 
"Ministarstvo pravde je upoznato sa oštećenjima koja su nastala na obližnjem objektu Muzičke škole 'Josip Slavenski', kao i sa oštećenjima na ostalim objektima koji se nalaze u blizini gradilišta. Angažovanjem ovlašćenog izvođača radova, preduzeti su svi neophodni koraci u cilju bezbednosti objekata (kao i biljnih vrsta) u neposrednoj blizini gradilišta. U tom smislu, na svim susednim objektima postavljeni su geodetski reperi za praćenje sleganja i angažovano je stručno lice, sudski veštak, koji permanentno prati sve promene na okolnim objektima", navode u resornom ministarstvu za naš portal.
 
Preciziraju da je ovo oštećenje nastalo u periodu izvođenja temeljnih dijafragmi, tačnije od oktobra 2021. do februara 2022. godine i izrade podzemnih etaža i temelja, kada su vibracije bile izraženije. 
 
"Odmah nakon uočavanja prslina na zidovima, postavljeni su dodatni reperi - staklene prizmice, kojima se prati da li dolazi do proširenja prslina i dodatnih deformacija. S obzirom na to da je muzička škola stariji objekat, koji je plitko fundiran, a da je objekat koji se gradi na većoj dubini fundiranja, bilo je očekivano da se pojave određena oštećenja usled vibracija prilikom izvođenja radova na fundiranju, ali su sva uočena oštećenja u granicama očekivanih i ne ugrožavaju stabilnost objekta. Okolnost da se pomenute 'prizme' u međuvremenu nisu deformisale, pouzdan je pokazatelj da se oštećenja nisu proširivala i da je sleganje stabilizovano", navode u Ministarstvu pravde.
 
Zgrada škole, ali i svih objekata koji su oštećeni kao posledica izgradnje, biće sanirana i vraćena u prethodno stanje, poručuje investitor.
  • Zemlja čudesa

    29.06.2022 19:50
    Bez panike!
    Samo je napuk’o temelj, nemojte se uzrujavati. Ministarstvo pravde je poslalo kafe-kuvaricu čiji je muž zidar da proceni oštećenje, i ona kaže da je to sve, što se nje tiče, u najboljem redu.
  • zgađen

    29.06.2022 19:19
    Iznenađenja nema
    Ministarstvo pravde: Pucanja zidova škole zbog izgradnje suda očekivana

    Takođe su očekivana i ovakva nebulozna lupetanja od strane "stručnjaka" iz ministarstva.
  • maja

    29.06.2022 17:39
    @talac
    To je tacno.Haos je sa instalacijama,vodu,kanalizaciju
    provlace kroz ormane za struju.Razgovarajuci sa zaposlenima
    u elektrovojvodini uzrok 70% pozara su instalacije.Neshvatljivo
    im je kako se grade zgrade i ko im daje upotrebnu dozvolu.
    Najveci haos je kod nadogradnji.Setite se zadnjeg pozara na
    limanu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti