Novi Sad dobija "Pametni eko park Mladosti" i desetospratnicu: Pogledajte gde i šta je još u planu

Novosadska vlast je prihvatila primedbe građana da se na mestu izgorelog "Kontrasta" napravi park umesto da bude izgrađena stambena zgrada, saznaje 021.rs.
Novi Sad dobija "Pametni eko park Mladosti" i desetospratnicu: Pogledajte gde i šta je još u planu
Foto: 021.rs

Kako se vidi iz Predloga regulacionog plana ovog dela Salajke, koji se našao na javnom uvidu posle godinu i po dana od prikaza konceptualnog plana, sada se dozvoljava dodatna gradnja u visinu, jer je skoro svuda dodata po još jedna etaža, s tim da je novina predlog da se na uglu ulica Temerinske i Partizanske izgradi desetospratnica.

Uvidom u plan koji je pred javnošću narednih mesec dana, 021.rs se uverio da je glavna izmena u odnosu na rani javni uvid to što je potpuno izbrisan predlog urbanista da se gradi stambeno-poslovna zgrada od pet etaža na parceli gde se nalazila diskoteka "Kontrast" u kojoj je 1. aprila 2012. u požaru poginulo šest mladih osoba. Ovim je prihvaćena primedba grupa građana okupljenih oko inicijativa "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine", "Sačuvajmo Liman od betona" i "Europolisa", koji su ocenili da bi se izgradnjom parka ne samo očuvalo sećanje na nastradale, već bi se time povećala pokrivenost grada zelenilom. Budući park bi trebalo da ima oko 4.500 kvadrata. 

"Preporučuje se raspisivanje konkursa za uređenje i izgradnju. Pod radnim nazivom 'Pametni eko park Mladosti', planira se mesto okupljanja mladih i mesto sećanja na tragično nastradale mlade ljude. Pored osnovnog sadržaja (staze, urbani mobilijar, rasveta, zelenilo i dr.), planira se mogućnost dislociranja i trajnog smeštanja postojećeg spomen-obeležja sa Sentandrejskog puta na trajnu lokaciju u okviru parka, uz odgovarajuće uređenje", navodi se u obrazloženju urbanista.

Što se drugih delova Plana detaljne regulacije dela Salajke južno od Partizanske ulice tiče, skoro je u potpunosti zadržan predlog sa kraja 2020. godine kojim se predviđa da ovaj deo ide u visinu. Međutim, novina je da sada svuda ima i po četiri etaže, dok će unutar bloka ostati porodične kuće i vrtić, škola i poslovni kompleks u Hadži Đerinoj ulici, koji delom koristi i JKP "Vodovod i kanalizacija".
 
Plan dela Salajke, koji pokriva prostor od 17,19 hektara, oivičen je ulicama Kisačkom, Partizanskom, Temerinskom i železničkom prugom.
 
Urbanisti predlažu da uz Partizansku ulicu budu pretežno poslovni objekti do dva sprata i potkrovljem, kao i podzemnim garažama. Ovo je rast od jedne etaže od prvobitne ideje. Takođe, spratnost od tri etaže je planirana i Ulici Đorđa Zličića, mada je u konceptualnom planu ideja bila da u pola ulice ostanu jednospratne porodične kuće s potkrovljem. 
 
U Kisačkoj ulici, sem dela kod "Kontrasta", kao i uz Temerinsku ulicu, planira se višeporodično stanovanje od pet etaža, što je povećanje od dve etaže u odnosu na ono što su urbanisti ponudili u konceptualnom planu pre godinu i po dana. 
 
Najveća novina u odnosu na sve dosadašnje gradske urbanističke planove, a i izmena u odnosu na konceptualni plan, jeste to što su urbanisti na uglu Temerinske i Partizanske ucrtali poslovnu zgradu od 10 spratova. U tekstu plana nije objašnjeno koji je razlog za ovu novinu i samo stoji da se preporučuje arhitektonski konkurs. Ipak, mada nema objašnjenja, znajući da su urbanisti isto uradili i u regulacionom planu koji pokriva drugu, severnu polovinu Partizanske ulice predvidevši i tu desetospratnicu, jasno je da postoji ideja da na početku Partizanske ulice, i sa leve i sa desne strane, niknu dve poslovne kule.
 
 
Kada su u pitanju javni objekti kao što su OŠ "Vuk Karadžić" i vrtić "Bambi", urbanisti i dalje ostavljaju mogućnost njihovog proširenja na okolne parcele gde su sada kuće, ali i podizanje u visinu i to tako što bi škola dobila do dva sprata sa potkrovljem, a vrtić sprat sa potkrovljem. U okviru škole se ostavlja mogućnost za gradnju rekreativnog zatvorenog bazena i otvorenog bazena manjih dimenzija. Objekti JKP "Vodovoda i kanalizacije" se zadržavaju uz mogućnost rekonstrukcije.
 
Ukupno, ovaj deo Salajke od preko 17 hektara, imaće oko 11 hektara raznih zgrada i kuća, šest hektara saobraćajnica i tek oko tih 0,4 hektara zelenila, što je u osnovi samo park planiran na prostoru izgorelog "Kontrasta".
 
Građani Plan detaljne regulacije dela Salajke južno od Partizanske ulice mogu da pogledaju u prostorijama Mesne zajednice "Salajka" u Šajkaškoj 26, kao i prostorijama JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3. Nacrt plan se može pogledati i na sajtu Grada, kao i na sajtu Urbanizma.
 
Prigovori se šalju Upravi za urbanizam u Školskoj 3 do 22. jula. 
 
Komisija za planove će primedbe na plan razmatati na sednici 8. avgusta u Plavoj sali Skupštine grada, a početak sastanka je u 9 časova. 
  • Jovan

    29.06.2022 22:25
    Spomen park
    Dok stanovnici obližnjih ulica Koste Šokice, Karađorđeve, Radoja Domanovića, Branka Radičevića, Đorđa Zličića, godinama čekaju izgradnju parka duž železničke pruge u ulici Koste Šokice, koji se nalazi u urbanističkom planu usvojenom pre više godina, sada se predlaže nekakav spomen park na lokaciji gde se odmah preko puta već nalazi veća zelena površina tj. park pored Almaškog groblja. Umesto izmišljanja nove površine koja ne bi koristila skoro nikome, jer u bliskom okruženju i nema stambenih objekata već će se tu nalaziti poslovni prostori, auto placevi, servisi i proizvodna postrojenja, bolje je da se realizuje planirana zelena površina u samom srcu Salajke koju bi veliki broj građana zaista koristio, a spomen park može da se izgradi i na obližnjem groblju, gde bi svako mirno mogao da ostvari refleksiju na događaj i žrtve nesreće u Kontrastu. Takođe bi bilo odlično da se predlaganjem rešenja ne bave ljudi koji u životu nisu ni prošli kroz kvart na koji se plan odnosi, jer se radi pre svega o potrebama stanovnika tog dela grada.
  • Goga

    29.06.2022 21:56
    Sadite drveće
    " Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi,
    a drvo je blagorodno pa će da nagradi". Za one koji ne znaju-Jovan Jovanović Zmaj.
  • Miki

    29.06.2022 19:38
    Pruga
    Ja sam se iskreno nadao da ce prugu i nadvoznjake izdici, kad ono samo prosirili a kisa kad padne i dalje kolaps u saobracaju zbog poplave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti