Pokušaji diverzije komunalnog sistema u Novom Sadu i hakerski napadi na "Vodovod"

Gradonačelnik Miloš Vučević je izjavio da je prethodnih dana bilo pokušaja diverzija vodosnabdevanja u Novom Sadu.
Pokušaji diverzije komunalnog sistema u Novom Sadu i hakerski napadi na "Vodovod"
Foto: 021.rs
On navodi da je potrošnja vode ovih dana u Novom Sadu enormno povećana, da je vodosnabdevanje gotovo na ivici izdržljivosti i da su se dešavale diverzije vodosnabdevanja.
 
"Neko je više puta pokušao da prekine elektro kablove crpne stanice. O tome su obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i policija", izjavio je Vučević.
Gradonačelnik je dodao i da su prethodnih dana bila i dva hakerska napada na JKP "Vodovod i kanalizacija" koja su uspeli da spreče.
 
Vučević je izrazio nadu da će nadležni organi pronaći počinioce koji su uništavali kablove, zbog kojih je, kako kaže, Grad praktično mogao da ostane bez vode.
U JKP "Vodovod i kanalizacija" su za 021.rs naveli da zbog istrage ne mogu da iznose više detalja, ali su potvrdili da je bilo napada nepoznatih lica na crpne stanice koje su deo kanalizacionog sistema, kao i da je bilo hakerskih napada. 
 
U ovom preduzeću navode za naš portal da su napadi na crpne stanice na vreme otkriveni i da su veće štete blagovremeno sprečene zahvaljujući tehničkoj i bezbednosnoj opremljenosti ViK-a, kao i budnosti zaposlenih, uz svu neophodnu pomoć nadležnih službi Grada Novog Sada.
 
"Objekti koji su napadnuti od strane NN lica napadnuti su sa namerom narušavanja kontinuiteta rada, a ne radi imovinske koristi, a u pitanju su crpne stanice koje su deo kanalizacionog sistema. Crpne stanice imaju zadatak da otpadnu vodu podižu na viši nivo, te da ista prirodnim putem otiče do recipijenta. Zaustavljanje jedne crpne stanice na određeni vremenski period (od nekoliko sati) u početku znači da stanovnici Novog Sada i prigradskih naselja ne bi mogli da koriste kanalizaciju u svojim stambenim jedinicama (kuvanje ručka, kupanje, toalet…), a ako bi se crpna stanica blokirala na duži vremenski period, to bi moglo da izazove i ekološku katastrofu", navode u ViK.
 
U ovom gradskom preduzeću navode da što se tiče hakerskih napada na komunikacijske sisteme unutar preduzeća, oni su prisutni već duži period, kao i u drugim preduzećima i ustanovama širom zemlje. 
 
"Međutim, naši stručnjaci su konstatovali ozbiljan i dugotrajan pokušaj ulaska u sistem JKP 'Vodovod i kanalizacija' Novi Sad, pa su preduzete sve mere, te rizik od narušavanja vodosnabdevanja ili ugroženosti ispravnosti pijaće vode ne postoji, a takođe je onemogućen i neovlašćeni ulaz u sistem. Uglavnom, menadžment preduzeća ne želi da bilo koji eventualni rizik prepusti slučaju pa su u skladu sa kategorijom našeg objekta, koji spada u 'kritičnu infrastrukturu', preduzete i određene dodatne mere na povećavanju bezbednosti objekata i uključenje državnih bezbednosnih struktura u istragu radi otkrivanja motiva i eventualnih počinilaca", kažu u gradskom preduzeću za 021.rs.
 
Nadležni u "Vodovodu i kanalizaciji" napominju da su objekti bezbednosno pokriveni najsavremenijim tehničkim sistemima zaštite, a primenjuju se i propisane procedure koje se tiču bezbednosnih mera, te je sistem apsolutno odbranjen i zaštićen od svih pokušaja neovlašćenog ulaska u isti.
 
Iz policije do sada nema nikakvih informacija o ovim slučajevima ugrožavanja komunalnog sistema Novog Sada. 
  • ns

    03.07.2022 19:39
    Da neko je hakovao Srbiju, ubacio opasan SNS virus, siri se brzo i unistava citav sistem ...
  • subotica

    02.07.2022 12:31
    @novosadjanin
    Taj problem moze da se resi.Znam da je Ciklonizacija u Subotici
    smrad kvalitetno resila,mislim da je radeno u Vrbasu i Srbobranu.
    Zasto se ne resavaju problemi smrada ne znam.
  • miki21

    02.07.2022 09:06
    Ovi i oni
    Strani špijuni i domaći izdajnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti