Šta su "inverter klima uređaji" i koje su njihove prednosti?

Rekordne temperature za početak leta su dovoljne da shvatimo da ako do sad nismo kupili klima uređaj, već smo zakasnili.
Šta su "inverter klima uređaji" i koje su njihove prednosti?
Foto: Pixabay
Kupovina klima uređaja u julu nije česta odluka, jer bi to značilo da ulažete novac u nešto što ćete ove godine koristiti samo dva, tri meseca.
 
Mnogi ljudi se zato odlučuju za inverter klime.
Šta su inverter klima uređaji?
 
Jednostavno rečeno - inverter klime su uređaji koji leti hlade, a zimi mogu efikasno da greju.
 
Reč je o naprednim aparatima kod kojih motor koji pokreće kompresor ima promenljivu brzinu. Zato kompresor može da radi sa manjim ili većim kapacitetom. Kod klasičnih klima uređaja to nije slučaj - kompresor ili radi punim kapacitetom ili je isključen, odnosno kada postigne željenu temperaturu potpuno se isključuje. 
S druge strane, kod inverter klima kompresor može da radi slabijim kapacitetom i postepeno dozira hlađenje ili dogrevanje prostorije. Punim kapacitetom kompresor će raditi tek kada je potrebno trenutno hlađenje ili zagrevanje prostorije. Zahvaljujući tome, inverterski uređaji troše 30 odsto manje energije od klasičnih klima  uređaja, dok obezbeđuju isti učinak. 
 
Ono što čini ovaj tip klime efikasnim za grejanje je pre svega to što je spoljašnja jedinica manje podložna hlađenju tokom zime čak i kada temperatura padne 10 do 15 stepeni ispod nule, pa teže dolazi do njenog smrzavanja. Treba imati u vidu da se inverter klimama učinkovitost smanjuje što je niža temperatura, pa je najbolje da se koriste za prelazne periode. 
 
Inverter klime su takođe i manje bučne.
 
Kako izabrati inverter klimu?
 
Važno je napomenuti da nisu svi inverter uređaji isti.
 
Pre svega se po kvalitetu izdvaja G10 tehnologija. Uređaji koji je primenjuju imaju i do sedam brzina ventilatora, imaju senzor za ujednačavanje temperature i potpuno su bešumni. Pojedini uređaji čak imaju i sistem za prečišćavanje vazduha koji obezbeđuje zdraviji i čistiji vazduh u prostoriji. Ovi klima uređaji efikasni su i na mnogo nižim temperaturama nego što je to standard (-30 stepeni) kada je u pitanju grejanje i na mnogo višim kada je u pitanju hlađenje. 
 
 
Prilikom kupovine, važno je obratiti pažnju na potrošnju struje, protok vazduha i nivo buke. Neki klima uređaji dolaze sa dodatnim pogodnostima kao što je "wireless" upravljanje. Ovim uređajima može da se upravlja preko aplikacije, što omogućava savršen komfor, u smislu da možete podesiti željenu temperaturu dok sve vraćate kući s posla ili isključiti klimu nakon što ste već izašli iz stana, u slučaju da ste zaboravili to da učinite. 
 
Naravno, kao i sa standardnim uređajima za hlađenje, trebalo bi da razmotrite i kapacitet klima uređaja. Okvirno, to bi značilo da za prostor do 35 kvadrata treba da koristite klimu kapaciteta 9000 BTU, za prostorije do 60 kvadrata 12000 BTU, za one do 80m2 18000 BTU, a za sve veće od toga 24000 BTU.
 
Nakon izbora kapaciteta, potrebno je obratiti pažnju na energetsku klasu (slovna oznaka od slova A+++ do G, s tim da "A" označava najmanju potrošnju). Inverter klime, najčešće pored slovne oznake energetske klase imaju prikazane SEER (energetska učinkovitost tokom sezonske potrošnje struje u režimu hlađenja) i SCOP (sezonski koeficijent efikasnosti u režimu grejanja) vrednosti. U tom pogledu najbolje su Inverter klime koje imaju visoku energetsku efikasnost čime se štedi i do 40 odsto u odnosu na neinverterske tradicionalne modele.
Konačno, kada kupujete klimu, ukoliko ste se odlučili za inverter uređaj, proverite da li određeni brend daje dodatnu garanciju na motor, kako biste se što više obezbedili od mogućih kvarova koji bi doneli dodatne troškove.
 
Zbog svih ovih prednosti, inverter klime su često skuplje, pa ako niste u mogućnosti za neko veće ulaganje, treba da znate da i standardni uređaji imaju benefite, kao što su prijatna atmosfera i povoljna cena. 
 
Ponudu klima uređaja, standardnih i inverter, možete pogledati na sajtu lirsshop.rs.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti