VIDEO, FOTO: Zašto je žuta podmornica "izronila" iz Dunava u Novom Sadu?

Novosađani ovih dana prisustvuju podizanju svojevrsne žute podmornice na stubu nekadašnjeg mosta Franca Jozefa na Dunavu.
VIDEO, FOTO: Zašto je žuta podmornica "izronila" iz Dunava u Novom Sadu?
Foto: 021.rs

Neki su možda prepoznali da je podmornica identična famoznoj žutnoj podmornici "Yellow Submarine" benda The Beatles, ali se pitaju - zašto je ovde?

Žuta podmornica je ideja i poduhvat samostalnog umetnika Igora Fridriha Petkovića, čija je majka iz Austrije, a otac iz Srbije.
 
Igor za 021.rs otkriva zašto je u Novi Sad stigla žuta podmornica, koliko dugo će ovde ostati, kako je uspeo da je postavi na stub nekadašnjeg mosta i zbog čega baš Novi Sad.
 
Animirani film "The Beatles, Yellow Submarine" iz 1969. godine prikazuje Pepperland, rajsko mesto ispod mora u kom svi žive kroz muziku. Nakon što beskrupulozni "loši momci u plavom" (Blue Meanies) izvedu napad na Pepperland i ugroze mir jer, ispostavlja se, oni ne vole muziku, u pomoć rajskom mestu uskaču članovi benda The Beatles i vraćaju muziku kao vodeću ideju mira i ljubavi.
 
 
Oni stižu u ovo mestu upravo pomoću žute podmornice.
 
 
Radnja ovog animiranog filma, koji je deo nasleđa The Beatles i oslanja se na hit ovog benda, deo je inspiracije umetnika za postavljanje baš ovakve žute podmornice na Dunavu.
 
"Dunav je istorijska i nekada ratna granica, ali i ključan faktor za gradnju mostova koji su, kao što znamo, oni koji spajaju ljude. Imamo u ovom trenutku rat koji nam svima ulazi 'u kosti' i potrebu da nekako dođemo do mira. Ja sam viziju za ovu instalaciju imao još pre 10 godina, kada sam živeo dve godine u Novom Sadu i imao atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi. Posmatrao sam stubove bivšeg mosta Franca Jozefa i na tom mestu mi se javila žuta podmornica. Tada nisam imao uslove da izvedem svoju ideju, ali sada se stvorio pravi trenutak jer nam je taj simbol mira potreban", kaže Igor.
 
 
Svoju ideju počeo je da realizuje pre pola godine, kada je aplicirao za sredstva u austrijskim fondovima. Kao partner pojavila se Exit fondacija, koja je pružila logističku pomoć, ali su se pridružili mnogi drugi pojedinci i organizacije. Dozvole i uslove za instalaciju na stubu mosta dali su Zavod za zaštitu spomenika kulture, rečna policija i Grad Novi Sad, a naš sagovornik najavljuje da će žuta podmornica u Novom Sadu biti najmanje godinu dana, a onda, možda, otplovi negde dalje.
"Sada smo u jednoj vrlo zahtevnoj fazi instalacije, kada pokušavamo da pomoću cevi postavimo periskop na odgovarajuće mesto. Pomoću industrijskog penjača smo uspeli da prethodno postavimo ciradu i čitav tim se angažovao kako bismo ispunili zamišljeno. Tu su Jahting klub Novi Sad, pomoć je stigla i iz Štajerske i Austrijskog kulturnog foruma, kao i iz firme Musola, koja je platila izradu cerade", priča naš sagovornik.
 
 
Svečano predstavljanje žute podmornice biće u noći otvaranja Exit festivala, 7. jula. 
 
Inače, Igor Fridrih Petković je srpski jezik učio studirajući slavistiku u Gracu, a usavršio se na magistarskim studijama u Novom Sadu.
 
"Tada sam se upoznao sa našom kulturom, upoznao jedan deo mog identiteta i, iako još uvek imam akcenat kada govorim, osećam kao da je ovo moja druga kuća", zaključuje ovaj umetnik.
  • 021

    12.07.2022 17:54
    NS
    Svaka lepa vest.
    Uakrnavi se.
  • Prevarant

    11.07.2022 19:08
    Blago nama
    Bez toga nismo mogli...
  • Nemanja

    08.07.2022 12:33
    @dux

    Pa Srbija i jeste država kafanskog njakanja a ne muzike, ali na svu sreću nismo tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti