Dekan Pravnog fakulteta nakon smene: U ambasadu Rusije sam slao studente koji su želeli stipendije

Dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević, inače poslanik Nove demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine, smenjen je danas sa te funkcije.
Dekan Pravnog fakulteta nakon smene: U ambasadu Rusije sam slao studente koji su želeli stipendije
Foto: 021.rs
On je za Euronews Srbija potvrdio da je odlukom Saveta Pravnog fakulteta razrešen sa funkcije dekana, "zbog njegove saradnje sa Rusijom, odnosno sa Ambasadom Ruske Federacije u Beogradu".
"Studente koji su želeli da se raspitaju za stipendije u Rusiji slao sam u Rusku ambasadu, jer je tamo ataše za kulturu. Jedan broj kolega uhvatila je panika i strah, ali sam pokušao da ih umirim i objasnim da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pa zašto bismo mi. Ne vidim šta je problematično u tome da se deca raspitaju za stipendije u toj zemlji. Docente i apsolvente sam više puta slao i u Potsdam, pa šta s tim", rekao je Ristivojević za Euronews.
Naveo je i da se sa predstavnicima Ruske ambasade sastajao na Pravnom fakultetu u sklopu dogovora o daljoj saradnji, kao što je to mnogo puta činio i sa predstavnicima drugih ambasada. 
 
"Ako treba neko da me smenjuje zbog moje saradnje sa Rusijom, ili sa Nemačkom, to više govori o njemu nego o meni", dodaje Ristivojević.
 
Da je dosadašnji dekan smenjen potvrdili su i u Savetu Pravnog fakulteta. Euronews imao je uvid u zahtev za Ristivojevićevu smenu, koji su članovi Nastavno-naučnog veća uputili Savetu fakulteta.
 
U tom dokumentu navodi se da on ne uživa više poverenje članova Veća, da je "pokazao sklonost ka donošenju čudnih odluka koje nisu u interesu fakulteta", te da je u potpunosti poremetio odnose sa delom prodekana i sa predsednikom Saveta.
 
"Dekan je nakon početka sukoba u Ukrajini organizovao i o trošku fakulteta finansirao odlazak grupe studenata u posetu Ambasadi Ruske Federacije, koja se može protumačiti kao politička podrška Rusiji u ovom sukobu, a koja svakako ne predstavlja bilo kakav vid obrazovne ili naučne saradnje", navodi se između ostalog u zahtevu za smenu Branislava Ristivojevića.
 
Članovi Veća naveli su i da je dekan svoju poziciju koristio za sticanje političkih ciljeva, čime je fakultet uveo u nezakonito delovanje, kao i da je organizacijom takmičenja u besedništvu na Zlatiboru, umesto na fakultetu, nepotrebno trošio fakultetska sredstva.
 
Zbog smene dekana Pravnog fakulteta ranije danas vanrednu pres konferenciju održalo je i rukovodstvo Nove demokratske stranke Srbije.
  • Železničar

    08.07.2022 15:47
    Zadnje vreme
    Došlo opet zadnje vreme...izdajnici smenjuju patriote...e Srbijo...dokle...
  • Zare

    08.07.2022 09:27
    Da ste napisali sa prefiksom "Putinovom Rusijom ili Hitlerovom Nemackom", bilo bi preciznije i sve bi govorilo o Vama a ne o drugima. Da ste bas toliko naivni, ne biste dogurali do mesta dekana.
  • Djordje

    08.07.2022 09:17
    Antun Malenica, Fuada Stankovic, Stanko Pihler, Djordje Popov, Sarkic, Dusan Nikolic, to su gospoda profesori Pravnog fakulteta. Prava gospoda! Po znanju i po vaspitanju! Ristivojevic to nikada nije bio niti ce! Ni po znanju, a ni po vaspitanju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti