Ambasada Rusije: Neprihvatljiva smena dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Iz Ambasade Rusije u Srbiji poručuju da su "neprijatno iznenađeni informacijama o okolnostima razrešenja dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića".
Ambasada Rusije: Neprihvatljiva smena dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Kako saopštavaju, iznenađeni su jer se kao razlog navode sastanci koje je koordinirao između studenata fakulteta i saradnika Ambasade Rusije u Beogradu zaduženih za bilateralni kulturni dosije.

Iz Ambasade napominju da redovni kontakti ruskih diplomata sa predstavnicima srpskih obrazovnih institucija svih nivoa nemaju skrivenu agendu.
"Teme koje se razmatraju odnose se na razvoj naučnih i obrazovnih razmena, organizovanje nastave i stažiranja o trošku ruskog državnog budžeta i na komercijalnoj osnovi, kao i na promociju ruskog jezika i kulture u Srbiji i srpskog jezika i kulture u Rusiji", navode iz Ambasade.
 
Dodaju da je takva saradnja, koja ima važnu ulogu u otkrivanju intelektualnog i stvaralačkog potencijala akademskih zajednica Srbije i Rusije, u potpunosti u interesu obe zemlje.
 
"Smatramo da je politizacija ove oblasti neprihvatljiva, a klevete protiv gospodina Ristivojevića ne mogu se opisati drugačije nego kao zlonamerna provokacija", saopštila je Ambasada Rusije, navodeći da sadašnja situacija "protivreči ne samo logici obostrano korisnog rusko-srpskog strateškog partnerstva, već i zdravom razumu".
 
Takođe, Ambasada Rusije navodi da su "pokušaji ’ukidanja Rusije’ osuđeni na propast kako u nama bratskoj Srbiji, tako i u svim drugim zemljama".
 
Podsećamo, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu i visoki funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević smenjen je većinom glasova Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta.
 
U zahtevu za smenu Ristivojevića navedeno je da je donosio odluke "samovoljno", da je funkciju "koristio za ostvarivanje političkih ciljeva" i da je nenamenski trošio sredstva. Više o tome pročitajte OVDE.
  • Trajče Bugarin

    20.07.2022 17:47
    Bitno je da su se odmah našle mlade snage da preuzmu komandu nad fakultetom. Ko drugom jamu kopa, prvi mu zabija nož u leđa.
  • KLF

    12.07.2022 13:14
    @Jare

    Daj leba ti objasni nam ti sa svoja tri razreda osnovne...
  • Jare

    12.07.2022 12:07
    Филозофски
    Свако нормалан у НС одавно зна чија је експозитура Филозофски , само Русија није у питању . Не подмећите безобразно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti