FOTO Plakati o žrtvama genocida u Srebrenici u Novom Sadu: "Mrtvi se sećaju našeg ćutanja"

Na nekoliko mesta u Novom Sadu, u ponedeljak, 11. jula, pojavili su se plakati kojima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Na plakatima se nalaze stihovi "Posmrtne rehabilitacije" Tadeuša Ruževiča, dok pri dnu plakata stoji "Stid me je / Srebrenica / 11. jul / 1995 - 2022".

"Mrtvi se sećaju naše ravnodušnosti/ Mrtvi se sećaju našeg ćutanja/ Mrtvi se sećaju naših reči/ Mrtvi prebrojavaju žive/ Mrtvi nas neće rehabilitovati", stihovi su koji se nalaze na plakatima.

Plakati su oblepljeni na više lokaciju u centru grada. Fotografije su podeljene na stranici Crne kuće.
 
 
Podsetimo, u ponedeljak 11. jula obeleženo je 27 godina od genocida u Srebrenici. Do danas su u Memorijalnom centru u Potočarima ukopane 6.652 žrtve, dok je po željama porodica ubijenih, na drugim lokacijama ukopano 237 osoba. Još se traga za oko 1.000 nestalih.
  • Alex

    13.07.2022 00:48
    Iskreno
    Treba biti iskren. Pogledajmo podatke, čak i naše, srpske. I po tim pidacima u ratu je stradalo oko 4200 srpskih i oko 31000 muslimanskih tj. bošnjačkih civila. Srbi su imali gotovo 10 puta više tenkova i oklopnih vozila. Genocid po obimu ne mora biti veći zločin od nekog drugog koji to nije. Po definiciji, genocid je zločin koji je planski izveden...
  • treba

    12.07.2022 21:05
    sa druge strane
    žrtve iz srpskih sela iz tog kraja
  • Kukovo leto

    12.07.2022 15:50
    Belić@ Pozdravljaju vas vaša "braća Bošnjaci" sa proslave u čast heroju Naseru Oriću i naglašavaju da prihvataju samo da je srpski zločin u Srebrenici bio "genocid" bez obzira što nema obeležja genocida, a da su se Srbi sa druge strane, uključujući i u Srebrenici i okolini u stvari masovno samoubijali u inat da posle neko poštene, miroljubive i pravedne Bošnjake može optužiti za neki zločin. Pa oni su samo želeli svoju muslimansku državu bez Srba kao svaki normalan, demokratski, evropsko-orijentisan narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.