Pitanja i odgovori o vodi u NS: Što je ponekad zamućena, da li je ispravna i šta sve plaćate?

U gradu koji konstantno raste i čiji se broj stanovnika uvećava, pitanje vode bi trebalo da bude jedno od ključnih pitanja sadašnjosti - zbog budućnosti.
Pitanja i odgovori o vodi u NS: Što je ponekad zamućena, da li je ispravna i šta sve plaćate?
Foto: 021.rs

Na sajtu "Vodovoda i kanalizacije" možete pročitati najčešća pitanja u vezi sa vodom u Novom Sadu. Tako ćete dobiti savete šta da radite ako nedostaje poklopac na kanalizacionom šahtu, kome da prijavite zagušenje kanalizacione mreže, kome prijaviti kvar, kako uputiti reklamaciju i slično.

U nastavku vam donosimo nekoliko pitanja i odgovora u vezi sa vodom u Novom Sadu.

Pitanje: Ko kontroliše kvalitet vode iz novosadskog vodovodnog sistema?
 
Odgovor: Svakodnevnu kontrolu kvaliteta vode za piće u Novom Sadu obavljaju pogonska i centralna laboratorija JKP-a "Vodovod i kanalizacija" i Institut za javno zdravlje Vojvodine.
 
Pitanje: Da li je novosadska voda mikrobiološki i hemijski ispravna?
 
Odgovor: Voda iz novosadskog vodovoda je potpuno ispravna za piće jer je visoko kontrolisana i u potpunosti je u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu vode. Novosadska voda ima neutralnu pH vrednost (7,48) što znači da se njenim unošenjem u organizam ne remeti ravnoteža minerala u telu. Takođe, i vrednosti ostalih parametara su daleko ispod graničnih.
 
Pitanje: Koliko iznosi tvrdoća novosadske vode?
 
Odgovor: Tvrdoća novosadske vode je oko 15dH (Nemački stepeni tvrdoće) i kao takva je okarakterisana kao srednje tvrda.
 
Pitanje: Kako da saznam koje usluge JKP “Vodovod i kanalizacija” nudi trećim licima?
 
Odgovor: Cenovnik usluga JKP-a “Vodovod i kanalizacija” prema trećim licima možete da pogledate na našem sajtu u odeljku obrasci.
 
Pitanje: Gde mogu da se informišem zašto nemam vode?
 
Odgovor: Isključenja vode usled planiranih radova i radova zbog nepredviđenih havarija redovno se najavljuju i objavljuju na našem sajtu, zvaničnoj Fejsbuk stranici JKP-a “Vodovod i kanalizacija”, kao i u medijima. Takođe, razlog nestanka vode možete saznati besplatnim pozivom Kontakt centra na broj 0800/333 021.
 
Pitanje: Zašto je voda ponekad zamućena?
 
Odgovor: Kada se dese radovi na vodovodnoj mreži ili promene pritiska, dolazi do kratkotrajnog zamućenja usled ispiranja mreže odnosno hidrauličnog udara što pokreće talog koji uvek postoji na unutrašnjim zidovima cevovoda. Talog najčešće sadrži jedinjenja gvožđa žućkaste boje koja nisu opasna po ljudsko zdravlje. Granična vrednost gvožđa u vodi za piće iznosi 0,3 mg/l, a u novosadskom sistemu ne prelazi 0,03 mg/l. Svakako je jasno da tu vodu treba pustiti da isteče i nakon toga voda može da se pije.
 
Pitanje: Na koji način se meri potrošnja vode?
 
Odgovor: Potrošnja vode meri se zapreminom vode koja je iskorišćena u određenom vremenskom periodu i predstavlja razliku između dva očitavanja stanja na vodomeru. Izražava se u kubnim metrima.
Pitanje: Šta Novosađani plaćaju kroz cenu vode i zašto je tolika?
 
Odgovor: Ekonomska, odnosno realna cena vode jeste ona koja omogućava normalno funkcionisanje i razvoj vodovodnog i kanalizacionog sistema u jednoj zajednici. Računica Privredne komore Srbije kaže da je realna cena kubika vode u Srbiji oko jedan evro i da se sa tom cenom može obezbediti stabilno funkcionisanje tih sistema u Srbiji. Trenutna cena novosadske vode omogućava funkcionisanje sistema i manji nivo ulaganja od onog teoretski potrebnog. Cenu vode određuje Gradsko veće Novog Sada na predlog JKP-a "Vodovod i kanalizacija" i od početka 2014. godine ona iznosi 88,96 dinara sa PDV-om. U strukturi cene, pitka voda učestvuje sa 49,61, a odvođenje otpadnih voda sa 31,26 dinara bez PDV-a. Neracionalna potrošnja (više od pet kubnih metara vode po članu domaćinstva) naplaćuje se po ceni od 162,95 dinara za svaki potrošeni kubik ili deo kubika preko granice od pet kubnih metara vode.
 
Konkretnije, potrošnja od 5,3 kubnih metara obračunava se tako što se pet kubika naplati po redovnoj ceni, a preostalih 0,3 po višoj.
  • Msc

    12.07.2022 13:20
    Vodovod ili Informatika
    Dupla cena (ako se potroši više od 5 kubika po članu) se primenjuje samo na račune koji stižu preko Informatike. Ako računi za vodu stižu od Vodovoda, dupla cena se ne primenjuje. Recimo u Adicama u istoj ulici neko plaća preko Vodovoda a neko preko Informatike. Dva različita načina naplate ostavljaju mnogo prostora za manipulacije. Nije jasno ni ko ni po kojim kriterijuma određuje ko će preko kog preduzeća dobijati račune. Zar ne bi cena i ograničenja trebala da budu ista za sve?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti