Aktivisti mole vladiku da ne prodaje šumu vlasnicima Galensa: "Ova prodaja je greh"

Predsednica Pokreta Odbranimo šume Fruške gore Dragana Arsić uputila je pismo vladiki Vasiliju povodom problema u nacionalnom parku, koji se odnose područje manastira Rakovac.
Aktivisti mole vladiku da ne prodaje šumu vlasnicima Galensa: "Ova prodaja je greh"
Foto: 021.rs

Ona je zamolila vladiku da primi aktiviste na razgovor čija bi tema bila situacija na Kestenu i aktuelni problem upravljanja šumom površine od 19 hektara, za koju je doneo odluku o prodaju bračnom paru Petrić, inače vlasnicima kompanije Galens.

Vladika Vasilije je pozvan da preispita odluku Eparhije sremske u vezi sa prodajom zemljišta. 

"Verujem da ste upoznati sa brojnim problemima na brdu Kesten koji se u životu nas običnih građana, naroda i šire zajednice, zakljubljenika u Frušku goru, odražavaju na način da su nam blokirani javni putevi koji su vekovima korišćeni, da su nam blokirane zvanične planinarske staze koje su i u Registru Planinarskog saveza Vojvodine, da su ograđivanjem velikog područja u Nacionalnom parku i rubnim delovima, presečeni brojni ekološki koridori za živi svet koji čini bogatstvo biodiverziteta Fruške gore, da su nam nedostupni pašnjaci i livade koje su u državnom vlasništvu i to sve zbog uzurpacija od strane finansijski i politički moćnih fizičkih lica", navodi se.
 
Kako se dodaje u pismu vladiki, razočarani su činjenicom da je odlučio da šumu na Kestenu, koja je vraćena restitucijom, proda, odnosno razmeni za njive u Bajši. 
 
"Pitamo se sa dubokim razočarenjem kako je Eparhija sremska mogla da donese odluku o prodaji šume na Kestenu i time trajno naruši sveto jedinstvo kulturne i prirodne baštine ovog dela Nacionalnog parka. Pitamo se zašto za Vas vladiko ona više nije sveta i ujedno Vas molimo da je ne prodajete. Molimo Vas da Vi ne činite delo prodaje, a ni poznati Vam kupci delo kupovine. Ova prodaja je greh i pred Bogom i prirodom, i pred narodom i državom koja Vam je vratila manastirsku šumu. Znamo da Vas zakon ne sprečava u tome, ali postoje i hrišćanski i građanski moral i etika, koji su vazda bili iznad pravnih zakona", zaključuje se. 
  • @Steva

    20.08.2022 11:00
    Naturalna restitucija licima
    Zašto da se vrate komunisti? Da opet čine zlo i otimaju postenim seljacima zemlju i kuću?
    Ne, nego je trebala naturalna restitucija da bude sprovedena prema građanskim licima pre nego crkvama, a bilo je obrnuto i još ni svim građanima nije ni vraćeno oteto, a sada čak ni ne planiraju!!!
  • Nikola

    18.07.2022 10:54
    Jedva čekaju
    Što veći greh, više košta iskupljenje...
  • Mastodont

    18.07.2022 08:47
    @Сремац

    Pa lepo, onda kad je gužva na Mostu slobode tebe neka popovi levitiraju preko Dunava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti