FOTO: Ovim ulicama svakodnevno prolazite, a da li ih prepoznajete na fotografijama?

Svi smo svesni ubrzanja koje je urbanizacija doživela, posebno poslednjih decenija, ali da li još uvek možete da prepoznate grad u kom ste koračali kao deca, ili u kom su živele generacije pre nas?
Novi Sad je grad koji se svakodnevno razvija na svaki mogući način – "i spolja i iznutra", odnosno i građevinski, ali i duhom.
Tako, kada se pogledaju fotografije kako su ulice našeg grada izgledale nekada, mnogima je teško da shvate u koji deo tačno gledaju, jer je situacija danas drastično drugačija.
Kada je u pitanju onaj rast "iznutra", iako je oduvek bio poznat kao grad mira, tolerancije i kulture, konačno je za to dobio i zvaničan dokaz, jer je ove godine poneo titulu koju oduvek i zaslužuje - Evropske prestonice kulture - te svakodnevno svojim sugrađanima, posetiocima iz ostatka Srbije, ali i inostranstva, priređuje izuzetno bogat program, namenjen svim uzrastima.
 
A jedan baš poseban događaj za sve Novosađane očekuje nas ovog vikenda, kada će pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi, 17. jula od 21 čas, biti premijerno emitovan film "Liberta - rađanje grada", koji na najbolji način beleži upravo rast i razvoj Novog Sada na sve već pomenute načine.
 
I dok željno iščekujemo ovu premijeru, donosimo vam nekoliko fotografija iz arhive stranice Stare fotografije Novog Sada, koje će vas podsetiti na to kako je sadašnja Evropska prestonica kulture izgledala pre 40, 50, pa i 120 godina.
 
Počnimo od skorije istorije - 1982. godine, ovako je izgledala Temerinska ulica posmatrana sa železničkog nadvožnjaka, dok se levo vidi Venizelosova ulica. Fotografije su sa stranice Stare fotografije Novog Sada.
 
 
 
Potom, dve fotografije iz 1970. godine najpre nam prikazuju pogled preko Detelinare prema gradu (u prvom planu su Avijatičarska ulica i Avijatičarsko naselje)…
 
 
A potom možemo da vidimo raskrsnicu Futoške ulice sa današnjim Bulevarom Evrope, koji je tada bio pruga.
 
 
Dve godine pre toga Bulevar oslobođenja bio je u nastajanju, a na ovoj fotografiji iz 1968. možete u prvom planu da vidite Slovačku ulicu, koja je tada još uvek sekla bulevar.
 
 
Možete li da zamislite kako je izgledao Kej 1965. godine? Budući da su tada bile poplave, nasip je bio ojačan, a na ovoj fotografiji sa leve strane vidite Dom vojske.
 
 
Fotografija ispod nastala je 1963. godine i svedoči kako je tada izgledao Trg republike, odnosno zgrade između Kosovske i Šumadijske ulice.
 
 
I konačno, najviše možemo da vidimo koliko je Novi Sad drugačiji, a isti, posmatrajući fotografiju iz 1895. na kojoj je današnja Zmaj Jovina ulica i krov "katedrale" u izgradnji.
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.