Novosađani u četvrtak protestuju protiv GUP-a: Sprečiti Novi Sad na vodi i druge štetne projekte

Protest "Protiv GUP-a - svi za Novi Sad" održaće se u četvrtak, 21. jula ispred Skupštine Vojvodine, u Vladike Platona 1 (iza zgrade Izvršnog veća).
Protest će početi u 9 časova, pred sednicu Skupštine grada na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju za Generalni urbanistički plan za Novi Sad do 2030. godine. 
"Pozivamo sve svesne i savesne građane, aktiviste, medije, političke i civilne organizacije da se toga dana okupimo ispred Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine u Vladike Platona 1 u 9 časova i još jednom izrazimo protivljenje ovom činu predaje grada iz javnih u ruke privatnih investitora, a koju omogućava gradska vlast", navodi se u pozivu na društvenim mrežama.
U pozivu se podsećaju građani da su aktivisti i građani ovog proleća tokom javnih prezentacija GUP-a ukazivali javnosti i Komisiji za planove, a potom i kroz 12.590 potpisanih primedbi na plan, na propuste urbanista.
 
"Za ovako izrađen strateški dokument najvišeg reda jednog grada ne postoji potreba, niti demografski parametri. Takođe, plan nema viziju razvoja grada, gura ga u velika zaduženja, neusklađen je sa planovima višeg reda i ostavlja mogućnost za korupciju, jer zavisi samo od odnosa Grad - investitori, često na štetu građana koji nisu pitani", ističe se u pozivu na protest.
 
Dodaje se da se i dalje zahteva da se Nacrt odnosno Predlog GUP-a, koji će se naći pred odbornicima u četvrtak, odbaci i da se počne sa izradom novog. 
 
"Gradska komisija za planove, čiji su članovi u sukobu interesa, nije usvojila ni jednu suštinsku primedbu građana, već samo estetske korekcije. Nijedan član Komisije ne poseduje urbanističku licencu i neophodno iskustvo u planiranju, a obavljaju superviziju planskih dokumenata. O našem gradu odlučuje Galensova, a ne gradska komisija", zaključuje se. 
 
Na protest pozivaju Šodroš Survivor kamp, Ekološki front Novi Sad, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, Eko straža Novi Sad, Dunavac Šodroš, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Udruženje za zaštitu šuma, Za zeleno Novo naselje, Sačuvajmo Liman od betona, Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad, Futoška incijativa, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Nezavisni članovi Saveta MZ "Liman, MZ "Liman 3" i MZ "Ivo Andrić", NVO Sveti Dunav i Omladinsko studentska akcija Novi Sad.
 
Podsetimo da je dokument od 1.300 stranica koji će se sada naći pred odbornicima Skupštine grada gotovo identičan onom koji se našao na javnim raspravama. Uvidom 021.rs u dokument, vidi se da je Komisija za planove odbila gotovo sve primedbe na tajnoj sednici, prihvatajući odluke urbanista.
 
Odbijanjem ovih prigovora omogućava se gradnja takozvanog Novog Sada na vodi, stambenog kompleksa uz obalu Dunava, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području "Brodogradilišta". Upravo na ovo se požalilo najviše građana, a svoje primedbe na GUP dalo je i Društvo arhitekata Novog Sada.
 
Ovim dokumentom se dozvoljava i gradnja u mnogim novosadskim kvartovima, pod plaštom "opštegradskih centara", što se našlo na udaru kritika da gradska vlast na taj način izlazi u susret investitorima. 
  • Лиманац

    18.07.2022 10:49
    помало је тузно
    Назалост је то масинерија коју не моземо зауставити. Огромна је лова у игри. Половина јула, ако се сакупи пар стотина ативиста добрих намера...плафон. У августу стартују багери. Купимо на време гајбе ван града. Сретно.
  • Mastodont

    18.07.2022 07:52
    Zidaćete ovo taman kao što u Hrvatsku možete da uđete.
  • Aђим

    17.07.2022 20:48
    Новосађани
    То нису Новосађани, већ анти-Новосађани, страни плаћеници којима је стало да у униште Србију. Не бих даље, да се Саво не наљути.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti