Mislite na budućnost - Svi razlozi zašto je Programerski smer u Gimnaziji Smart perspektivan izbor

Zbog velike zainteresovanosti, u toku je otvaranje trećeg odeljenje Programerskog smera u renomiranoj novosadskoj Gimnaziji Smart.
Pri donošenju tako važne odluke, kao što je izbor srednje škole, treba sagledati sve aspekte. Samo neke od prednosti ovog smera jesu bezbedno okruženje, kompletna povećenost profesora, saradnja sa poznatim IT firmama, veliki broj gostujućih predavača, te moderan način učenja uz primenu informacionih tehnologija.
Budući da je broj mesta ograničen (sve informacije dostupne su na telefon 065/47-28-211, radnim danima i vikendom), kroz presek benefita i mogućnosti nakon pohađanja Programersko-računarskog smera u Gimnaziji Smart, pokušaćemo da doprinesemo da lako donesete ovu odluku.
Ranije se smatralo da u privatne škole idu samo loši đaci, a statistika Smart gimnazije to demantuje. Zato su predrasude o privatnim školama davno prevaziđene, upravo primerima poput Smart gimnazije, čiji đaci već 14 godina postižu vrhunske rezultate. 
 
 
Prosek uspeha novih učenika pri upisu, prema poslednjoj statistici ove škole raste iz godine u godinu. Od tri odeljenja po 20 upisanih učenika prošle godine, više od 40 đaka je bilo odlično, sedmoro njih vukovci, a ostali vrlo-dobri. 
 
Mnogi smatraju da im je plaćanje školarine u privatnoj školi nedostupno, a sa druge strane, na kraju izdvoje znatno više novca na privatne časove. Zato pre konačne odluke treba dobro razmotriti sve prednosti školovanja u Smart okruženju, koje je mnogo više od same škole – gde će deca imati edukaciju kroz kvalitetnu praktičnu nastavu, čime će moći da stečenim znanjem otvore mnoga vrata kroz dalje studiranje i zaposlenje. 
 
 
Mogućnosti koje se stiču opredeljenjem već u srednjoj školi za programerski smer je suludo isticati, u vreme kada je IT sektor jedini zagarantovan i perspektivan. Zašto čekati tek fakultet, kada se još u ranijem uzrastu može napraviti odlična baza za kasnija usavršavanja u IT svetu?
 
Šta vas sve čeka na Programerskom smeru?
 
Programersko-računarski smer, namenjen je učenicima koji žele ili se već bave radom na računarima. Za upis na ovaj smer nije potrebno programersko predznanje, poznavanje programerskih jezika, jer se zajedno kreće od programerskih i računarskih osnova.
 
Smer je jedinstven i ima stručne računarske predmete od I do IV razreda, ali i opšte predmete, te se nakon završetka ovog smera učenici mogu upisati na bilo koji fakultet. Obuhvata oblasti programiranja i programskih jezika, pravljenje i programiranja veb aplikacija, korišćenje i podešavanje računara i servera, upravljanje zaštitom na računarima i računarskim mrežama. Svi maturanti ovog smera pohađaju u IV razredu pripreme za upis na FTN i PMF, a veći broj učenika Gimnazije Smart je i upisala te fakultete nakon završenog programerskog smera u zemlji i inostranstvu, dok su ostali upisali druge željene smerove na ostalim novosadskim fakultetima.
 
 
Ukoliko dete voli da radi na računaru, leži mu programiranje, pravljenje igara, testiranje, veb dizajn, veb sajtovi, jutjub, društvene mreže, internet komunikacija i generalno ga zanimaju savremene tehnologije, na ovom smeru će imati priliku da pravilno nauči mnogo više iz ovih oblasti.
 
"Učenje ne sme da bude mučenje i zato učenike motivišemo da dostignu svoj maksimum, ali ih ne primoravamo na to zastarelim metodama i tzv. učenjem napamet. Svi naši nastavnici predaju po akreditovanom Oebs-ovom sistemu za interaktivnu nastavu, metoda kojom učenike kroz pitanja navode da logičkim razmišljanjem i sopstvenim iskustvom dođu do zaključka i time steknu trajno pamćenje.
 
Naša škola je jedina u Vojvodini u kojoj učenici u toku srednjoškolskog obrazovanja upravo na ovom smeru stiču međunarodni ECDL sertifikat ukoliko imaju ocenu 5 ili 4 iz predmeta primena računara jer je naš program obuhvatniji iz te oblasti od ostalih IT smerova. Sa znanjem i sertifikatima koje steknu u našoj školi, mogu da počnu da rade već nakon završene IV godine. Mnogi od njih već tokom prve godine zarađuju preko interneta", objašnjava direktorka Gimnazije Smart Jelena Desnica.
 
Svaki učenik ovog smera dobija laptop računar (miš, punjač i ranac na poklon), koji je njegovo osnovno sredstvo za rad. Sedi na kancelarijskoj stolici, ima sopstvenu klupu, a nastava se odvija putem elektronskih touch screen tabli.
 
Posebna olakšica za učenje je učenički Web portal, kojem učenici pristupaju od kuće, uz svoju pristupnu šifru, gde svaki nastavnik postavlja sadržaj sa časa za taj dan. Imaju sačuvano sa table sve što su radili, dok nastavnik svaki čas sprema u elektronskoj formi kada se uči novo gradivo i to koristi na času. Time učenici mogu kod kuće ponovo da pređu kompletno gradivo, kad god su u prilici - bilo da redovno uče, pripremaju se za kontrolni ili su bili odsutan zbog bolesti ili sportskih priprema.
 
Za roditelje je omogućen pristup elektronskom dnevniku, koji je programirao njihov profesor programiranja. Na kraju svakog meseca odeljenske starešine šalju izveštaj roditeljima o svim vannastavnim aktivnostima na koje su učenici išli iz cele škole. Svaki nastavnik odgovara učeniku na email u roku od 24h, putem kojih im po potrebi šalju i dodatne zadatke prilagođene mogućnostima svakog deteta. Napredniji dobijaju teže zadatke, pripremaju se i učestvuju na takmičenjima, a ostali učenici takođe dobijaju zadatke, shodno svojim mogućnostima. Profesori koriste prednosti rada u manjim grupama učenika, pri čemu uspevaju da ostvare konkretniji pristup detetu i motivišu ga da pokaže maksimum vlastitog znanja , a najviše time što na svakom času imaju priliku da poprave ocenu.
 
"Dva puta godišnje učenici ocenjuju nas - rad i uspešnost naših nastavnika i svih zaposlenih u školi. Od direktora do higijene u školi. Daju predloge za unapređenje, ali i kritikuju šta im se ne dopada. Time dobijamo povratnu informaciju o kvalitetu našeg nastavnog i nenastavnog kadra. Isto tako, svaki nastavnik opisno daje mišljenje o svakom učeniku kome predaje, čime roditelj stiče širu sliku o radu i zalaganju njegovog deteta", dodaje direktorka ove škole.
 
Rad u malim grupama
 
Razredi su formirani po svetskim standardima, isključivo u malim grupama do 20 učenika po razredu, čime je postignuta maksimalna posvećenost profesora svakom đaku. Praksa najboljih svetskih privatnih škola pokazuje da je najefikasniji rad u malim grupama, čime se upravo vode u novosadskoj Gimnaziji Smart.
 
Savremene učionice
 
Učionice su savremeno opremljene po najvišim svetskim standardima. Smart Board elektronska tabla, laptop računari, wireless internet 24h, kožne fotelje i klima uređaji, omogućavaju najbolje uslove za postizanje najviših rezultata učenika. U okviru škole se nalazi klubić za slobodno vreme učenika, gde se druže, opuštaju uz TV i igranje igrica na Xbox-u.
 
 
Vannstavne aktivnosti – više od škole
 
U ovoj renomiranoj gimnaziji, organizovan je niz vannastavnih aktivnosti koje doprinose boljem radu i učenju. 
 
"Od posete stručnih sajmova do obilazaka muzeja i galerija. Đaci se tako druže kroz razne vidove sportsko – zabavne ili humanitarne aktivnosti, čovek se postaje i znanjem i karakterom, a naši učenici uče od prvog dana šta znači biti gimnazijalac u pravom smislu te reči. Obrazovan, vaspitan i sa perspektivom za uspešnu budućnost. Obilazimo znamenitosti Novog Sada i drugih mesta, redovni smo posetioci planetarijuma kroz časove fizike, katakombi na Tvrđavi u okviru časova istorije i geografije, stručne sajmove.
 
Obišli smo i Prvi Balkan Computer Congres, Microsoft Sinergiju, Tesla Fest u Novom Sadu, Sajam obrazovanja u Novom Sadu i okolnim mestima. Gostujemo kod najvećih IT kompanija u Novom Sadu, obilazimo i druga preduzeća kako bi učenici imali prilike da se sami uvere gde i kako izgleda jedan radni dan IT stručnjaka", dodaje direktorka Jelena Desnica. 
 
Bezbednost učenika na prvom mestu
 
Bezbednost učenika im je od velike važnosti. Redovna su dežurstva nastavnika u školi na svim odmorima. Škola poseduje video nadzor u svim učionicama, hodnicima. Svi učenici su osigurani.
 
Međutim, ono što ih razlikuje je stalna briga nastavnika kroz trenutno reagovanje na eventualno neprimereno ponašanje – eventualni problemi se odmah rešavaju, a ne zataškavaju.
 
"Imamo konstantna gostovanja stručnjaka sa kojima realizujemo radionice na temu borbe protiv svih oblika nasilja, narkomaniji, kao i drugim oblivima zavisnosti– podizanje svesti o ovim temama kao prevencija daje najbolje rezultate. Rad u malim grupama kao jednu od najvećih prednosti obezbeđuje i povezanost učenika – stvaramo kvalitetna životna prijateljstva i negujemo odnos poštovanja prema drugome i prema nastavnicima", napominje direktorka.
 
Međunarodni sertifikati
 
U toku četvorogodišnjeg školovanja učenici stiču ECDL – međunarodno priznati sertifikat, koji će im omogućiti zapošljavanje po završetku škole, ali i odličnu osnovu za upis na fakultet.
 
Sport i nastava fizičkog vaspitanja
 
Svi učenici kroz vannastavne sportske aktivnosti redovno organizovano posećuju mnoge atraktivne sportske dvorane i klubove za mlade – posetioci su Paint ball kluba, Laser Tag kluba, kuglane, konjičkog kluba, stonoteniserskog kluba, klizališta, streljane, teniskih terena, bazen, veslačkog kluba.
 
Nastava fizičkog vaspitanja se održava u sali za fizičko, ali su učenici Smart gimazije i na časovima plivanja na Spensu, đačkom igralištu, Štrandu, fudbalskim i košarkaškim terenima na otvorenom kad god to vreme dozvoli. Učenici kroz rad Učeničkog parlamenta organizuju sportska takmičenja u Street basketu, stonom tenisu, malom fudbalu i sl. Učestvuju i na Fruškogorskom i drugim maratonima.
 
Praktična iskustva
 
Kroz konkretne probleme i posete IT kompanijama, učenici stiču uvid u realno poslovno i radno okruženje, obaveze i odgovornosti, što je značajno za dalji život, edukaciju i posao. Dobijaju uvid u ono čime će se dalje baviti.
 
Sistem ocenjivanja
 
Ocenjivanje se vrši na osnovu Smart sistema ocenjivanja. Stimuliše se aktivno učenje, sa čestim proverama znanja i mogućnošću da se ocena popravi, kad god je učenik spreman. Ocenjuje se i njihova aktivnost, angažovanje, praktično znanje, usmeno ili pismeno demonstriranje znanja. Pristup deci je individualan. Svaki nastavnik ima priliku da intenzivno prati rad svakog učenika, da ga stimuliše dodatnim vežbama koje učenicima šalje i putem mejla.
 
Bliska saradnja sa roditeljima
 
Roditelji su u svakom momentu u mogućnosti da se informišu o učinku deteta u školi putem mobilnog telefona, email-a, portala i elDnevnika. Profesori intenzivno sarađuju kroz neprestan kontakt sa roditeljima, obaveštavaju ih o redovnoj posećenosti i posvećenosti dece radu kroz mesečne i nedeljne izveštaje. Roditeljski sastanci se po potrebi drže zajedno sa decom i roditeljima.
Požurite - dok još ima mesta!
 
Nedavnom izlaskom liste želja nakon prijemnog, nisu svi uspeli da upišu svoju prvu želju, te još uvek nije kasno da upišete dobru školu gde ćete steći kvalitetno obrazovanje. 
 
Upravo rezultati koje postižu njihovi učenici, pokazuju zašto je ulaganje u obrazovanje pametno ulaganje u budućnost. Zašto odlaziti inostranstvo, kada je savremeno školovanje po svim svetskim standardima veoma dostupno – upravo u Smart ginaziji?
 
Uvek postoji izbor za adekvatnu srednju školu - zato upišite Programerski smer u Gimnaziji Smart. Više informacija možete dobiti i na društvenim mrežama fejsbuk i instagram ili mejlom na gimnazija@smart.edu.rs.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti