Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen nastradalima u Pogromu 1942. godine

Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture raspisaće javni konkurs za dizajn kompleksa Memorijalnog centra posvećenog nastradalima u Pogromu u Južnoj Bačkoj, 1942. godine.

Biće raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs, dok će Memorijalni centar, "najznačajniji memorijalni projekat grada i Južne Bačke", biti smešten uz prostor Kreativnog distrikta.

"Na taj način zaokružuje se programski luk 'Tvrđava mira' Evropske prestonice kulture, koji je umetničkim programima stavio jak akcenat na kulturu sećanja, sagledavanje posledica rata i promociju mira. Tačno osamdeset godina od strašnog pogroma, pretežno Srba i Jevreja, Grad Novi Sad je u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom 'Novi Sad — Evropska prestonica kulture' formirao tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, kako bi se po odabiru pobedničkog rešenja pristupilo izradi tehničke dokumentacije", navodi se u saopštenju. 

Žiri će činiti najrelevantniji predstavnici Eparhije bačke, Jevrejske opštine, Istorijskog arhiva grada Novog Sada, a najbrojniji članovi biće arhitekte.  
 
Planirano je da javni urbanističko-arhitektonski konkurs bude raspisan 8. avgusta 2022. godine.  
 
"Cilj konkursa jeste da se u skladu s konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, urbanističkim uslovima za uređenje i izgradnju te potencijalima lokacije izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje u kojem će se integrisati i ostvariti polazne ideje i misija Memorijalnog centra", zaključuje se.
  • N.Sad

    22.07.2022 13:40
    Svi mi znamo ko je protiv izgradnje Memorijalnog centra. To su deca onih istih čiji su roditelji ćutali na istrebljenje Srba u Hrvatskoj,Bosni, Kosovu itd. zarad kvadrata stana, besplatnog letovanja, zimovanja itd. Ćutali su oni i na zločine Muslimana pripadnika Handžar divizije u Vojvodini tj. Bosutu i okolnim selima gde su klali Srbe u kućama, na njivama, i sve što je srpsko a bilo im na dohvat ruke. Za kvadrat stana i malo ćara prodali bi oca, majku, brata, sestru, narod, zemlju, sve.
  • Siki

    21.07.2022 09:23
    Već sam se pitao gde će sledeće da peru pare. Jasno.
  • Miki

    21.07.2022 08:55
    A spomenik "Porodica"?
    Već postoji prostor na Keju žrtava racije na kome je spomenik i ploče sa imenima jednog broja žrtava racije, čemu sada razvlačenje na više lokacija osim ako se ne planira premeštanje ovog spomeničkog platoa na neko neprimetno mesto i polako u zaborav?
    Da postoji iskrena želja da se sačuva sećanje na žrtve, onda se ne bi dozvoljavalo svakovečernje skrnavljenje i omalovažavanje stradalih pravljenjem pijanki, uriniranjem i bukom na tom platou.
    Uzmite se upamet, ogradite ovaj divan memorijalni prostor na keju, uredite ga kako dolikuje takvom mestu i zakljucavajte ga od npr 23 casa do 7 sati ujutro. Tokom dana koristite prostor za izložbe i prezentacije o kulturi a i o stradanju, jer taj prostor ima potencijal da ga veliki broj ljudi vidi i poseti, naglasavam da noću bude zaključano radi sprecavanja skrnavljenja.
    Inače, obraćali smo se svim zainteresovanim organizacijama da zaštite spomenički prostor i građane koji žive u ovom delu grada ali je jedino reagovala Srpska pravoslavna crkva (bez delovanja). Ostali se nisu udostojili ni odgovora (Jevrejska opština, udruženje Racija 1942, grad i gradonačelnik).
    Čuvajmo ono što imamo i vodimo računa o najnižoj tački tolerancije, sve ima svoju granicu i meru.
    Srdačan pozdrav sugrađanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti