Dveri: Usvajanje GUP je samo farsa za ono što je SNS dogovorio; Pokret za preokret pozvao na protest

Usvajanje GUP je samo farsa za ono što je SNS već unapred dogovorio sa investitorima, smatraju Dveri.
Dveri: Usvajanje GUP je samo farsa za ono što je SNS dogovorio; Pokret za preokret pozvao na protest
Foto: 021.rs
"Ako gradonačelnik Miloš Vučević nije ponosan što je Generalni urbanistički plan postao nacionalna tema, onda je trebalo pre toga da razgovara sa građanima Novog Sada i da pokuša da ga kao Novosađanin pogleda iz te perspektive, a ne samo kao sledbenik Srpske napredne stranke", saopštili su iz novosadskog odbora Dveri.
Oni dodaju da je jasno da će sutrašnja sednica oko usvajanja GUP već imati unapred poznat ishod, jer SNS ima apsolutnu većinu u Skupštini grada. "Struka je očigledno davno nestala pod naletom stranačkih i nestručnih poslušnika. Novi Sad su arhitektonski počele da unazađuju stranke pre dolaska SNS-a na vlast, ali je dolaskom SNS srpska Atina pretvorena u vlasništvo investitora sa kojima SNS ima odlične privatne odnose", kažu iz Dveri.
Grad, kako dodaju, mora da se razvija i gradi, koristeći sve benefite modernog načina života, ali i poštujući kulturno-istorijsko, arhitektonsko i ekološko nasleđe.
 
Dveri se apsolutno protive ovakvom GUP-u, načinu njegovog donošenja, neuzimanju u obzir mišljenja građana koji pune budžet grada i apsolutnom podilaženju željama investitora.
 
"Možda još nećete graditi Novi Sad na vodi, kako ste izjavili, ali ovim GUP-om ste napravili otvoren prolaz za investitore i potpunu betonizaciju grada, što je dovoljan razlog da vam ništa ne verujemo. Vlast u Novom Sadu je pokazala da je jedina istina da će gradnje biti sve više, da će zelenila biti sve manje, da će zagušenja u saobraćaju biti sve veća, a život u gradu sve teži", nastavljaju iz ove partije.
 
Dveri Novi Sad kažu da podržavaju sve građanske proteste u Novom Sadu koji se suprotstavljaju takvom GUP-u.
Pokret za preokret pozvao na protest
 
Novosadski odbor Pokreta za preokret pozvao je danas građane na protest, koji će biti održan 21. jula ispred Skupštine AP Vojvodine gde će biti održana sednica Skupštine grada Novog Sada na kojoj je planirano usvajanje novog Generalnog urbanističkog plana, kojim bi bila omogućena izgradnja "Novog Sada na vodi".
 
Pokret za preokret ocenio je da je izgradnja "Novog Sada na vodi" pogubna za budućnost tog grada.
 
"Podržavamo zahteve građana i desetine novosadskih udruženja i aktivista i svih onih koji su podneli više od 10.000 primedbi na novi GUP. Taj urbanistički plan se usvaja za veme letnjih praznika, da bi se njegove posledice što više sakrile od javnosti, a on zadire u zelenu oazu Novog Sada i pored bivšeg brodogradilišta obuhvata Ribarac i Šodroš", navodi se u saopštenju.
 
Pokret za preokret ističe da bi izgradnjom "Novog Sada na vodi" bilo trajno uništeno više od pet hektara šume, izmešteno korito Dunava, a zbog pasarela na Bulevaru Evrope bi se trajno narušio mir stanara.

Teme

gup
  • Ma ajde

    21.07.2022 09:40
    H
    Dajte da napravimo bare i gajimo komarce, mozda cete biti zadovoljni. Gradovi rastu i treba da se razvijaju.
  • Dragan

    20.07.2022 22:27
    Opozicija
    Neće biti ni 100 ljudi na protestu.
  • E

    20.07.2022 22:27
    E
    E cim suse ovi Dveri oglasili AV sateliti ko Miliica pijanica....marsss

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.