Usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, radikali i DSS bili protiv

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine usvojen je na današnjoj sednici Skupštine Grada.
Usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, radikali i DSS bili protiv
Foto: 021.rs
Za GUP su glasala 63 odbornika, četiri su bila protiv, dok nije bilo onih koji su uzdržani.
GUP je usvojila aktuelna vlast, koju predvodi Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima. Protiv ovog urbanističkog dokumenta bili su odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.
Usvajanju GUP-a prethodila je rasprava koja je trajala gotovo dva sata. 
 
Duže izlaganje imao je i direktor "Urbanizam" Dušan Miladinović, čijim je predstavljanjem dokumenta započeta rasprava o dokumentu. 
 
Miladinović je ukazao na neke od najvažnijih stavki Generalnog urbanističkog plana, poručujući da "savremeni grad ne podnosi trajna i isključiva rešenja već prilagodljiva, uključiva i promenljiva, zasnovana na održivom razvoju".
 
"Ovakvim rešenjima Novi Sad se suočava sa izazovima budućnosti. Daje se nedvosmislena vizija i principi od kojih se ne sme odstupiti u daljem razvoju, ali sa fleksibilnim elementima za dalju razradu", poručio je Miladinović.
 
On je rekao da je površina građevinskog područja povećana sa 10.910 hektara na 11.456 hektara. Po njegovim rečima, uvećala se i obaveza ozelenjavanja prostora na kojima se gradi. 
 
Za Bojana Radojević iz Demokratske stranke Srbije proces usvajanja GUP-a bio je cirkus, koji je odbio sve one zainteresovane da učestvuju u donošenju ovog važnog dokumenta. Po njegovim rečima, izostala je javna rasprava preko medija u vezi sa GUP-om, te nije bila organizovana nijedna rasprava između opozicije i vlasti.
 
"To što se hvalimo da Novi Sad za sam GUP ima toliko transparentno, dugotrajnu i obimnu javnu raspravu, nije, u suštini istina. Građani su, jednim delom, ostali uskraćeni", kazao je Radojević, dodajući da se "GUP koji se radi 13 godina, na kraju se završava brzopleto".
Snežana Mušicki iz Srpske radikalne stranke osudila je nerede koji su izbili pred početak sednice Skupštine Grada. Ona je ukazala da je u prethodnom GUP-u mnogo toga ostalo neuređeno, navodeći da se i sada planira mnogo toga, ali da je "misaona imenica" da se uradi trećina planiranog. 
 
Ona je navela da nemaju ništa protiv uređenja Dunava, navodeći da mišljenje o "Novom Sadu na vodi" neće davati dok ne vide o čemu se radi.
 
Podsetimo, jedna od najspornijih tačaka GUP-a je i izgradnja takozvanog "Novog Sada na vodi". Portal 021.rs otkrio je početkom aprila kako bi okvirno mogao da izgleda čitav projekat, kao i da bi na prostoru Brodogradilišta moglo da bude izgrađeno desetak zgrada, među kojima su i one od 20 spratova. 
  • Novosadjanka

    23.07.2022 13:40
    Nije bundeva nego tikva
    Re Bundeva umesto glave 21.07.2022

    Ups, tikva i bundeva nisu isto..prst koji stiska dugme po nalogu bez mozga zove se? Muz i zena macka pecena- avav

    https://skupstina.novisad.rs/av-za-nasu-decu/

    A "pravi" novosadjani znaju te fine razlike, jako bitne ..da li je NS H20 ili drugacijeg imena, od izrazitog znacaja za skretanje sa teme..
  • Kole

    22.07.2022 10:49
    Beogradjanin
    A šta nude protestanti? Ne vidim šta fali Beogradu na vodi ? Postao je glavno odredište turista i omiljeno mesto beogradjana, čak i onih najokorelijih protivnika. Bravo za Novi Sad na vodi. Novom Sadu je potrebna nova energija.
  • NS

    21.07.2022 21:41
    glupi smo
    kad ocekujemo u julu i avgustu na +40 da ce biti par hiljada ljudi ! Mnogi su, neka su, otisli kao paradaiz turisti da napune baterije za vremena koja nam dolaze. Teska, preteska. Sve ovo se radi po naredbi sa nekog mesta. Sve je podredjeno necemu, ali jos nismo shvatili cemu. Tuga i jad, sivilo nadvilo se nad nasom decom, unucima. Nema veze seca drveca sa sns. Pogledajte ista naredba svuda. Nema veze ni sa izgradnjom, isto svuda. ZLO koje se sprema je odavno spremljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti