OCD: Policija i privatno obezbeđenje u Novom Sadu koristili prekomernu silu

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme "Tri slobode" zahtevaju od MUP-a da zaštiti građane i građanke koji su danas u Novom Sadu bili izloženi napadima privatnog obezbeđenja.
OCD: Policija i privatno obezbeđenje u Novom Sadu koristili prekomernu silu
Foto: 021.rs
Ova platforma zahteva od MUP-a da obustavi primenu represivnih mera i prekomerne sile od strane pripadnika policije. 
"Na fotografijama i snimcima koji su javno dostupni na medijskim portalima i društvenim mrežama, moguće je videti kako pripadnici privatnog obezbeđenja nasilno guraju i obaraju demonstrante, zabeležen je i momenat u kojem su nasilno odgurnuli jednu aktivistkinju koja je tom prilikom pala na zemlju. Nakon dolaska pripadnika policije, došlo je do sukoba sa demonstrantima, a dostupan je i snimak privođenja jednog od aktivista uz prekomernu upotrebu sile, kako se sumnja, od strane pripadnika policije u civilu", ističe platforme "Tri slobode".
Takođe, zahteva se da nadležne institucije neodložno pokrenu postupke protiv odgovornih pripadnika policije i privatnog obezbeđenja, radi utvrđivanja da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prema okupljenim građanima i građankama.   
 
U okviru platforme "Tri slobode" okupljene su sledeće organizacije: Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), A11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Slavko Ćuruvija Fondacija, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM i Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS
  • Joly

    21.07.2022 18:26
    Čemu ograda i obezbedjenje?
    Osnovno pitanje ČEMU POSTAVLJANJE OGRADE i angažovanje obezbedjenja?

    Izabrani predstavnici gradjana volju tih gradjana prenose u skupštini.
    Rade po zakonu i brinu da su im gradjani koji su ih delegirali zadovoljni.

    GUP je bio na javnoj prezentaciji, gradjani iskazali svoje mišljenje i GUP izradjen za boljitak gradjana.

    Gradjani zadovoljni, ne treba ograda, još manje obezbedjenje.

    Samo postavljanje ograde govori više od mog komentara.
  • Burgija

    21.07.2022 18:22
    Sledeci put kad bude neki pichvajz ima da se skupimo nas 10ak iz teretane, nabacimo uske farke, belu maju, maxare i kačket i idemo da treniramo na pučanstvu. Plavi će misliti da smo njihovi pa će nam možda i odstupnicu držati.
  • Prestonica

    21.07.2022 17:25
    Kulture
    Naravno da biju. Treba otplatiti razliku u ceni kvadrata u Pandurlendu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti