Mutavčieva: GUP pogađa svakog stanovnika Novog Sada, svi će biti ugroženi "ako dođe bager"

Tema Generalnog urbanističkog plana Novog Sada pala je u drugi plan u odnosu na ono što se juče desilo, kaže aktivistkinja Marijana Mutavčieva.
Mutavčieva: GUP pogađa svakog stanovnika Novog Sada, svi će biti ugroženi "ako dođe bager"
Foto: 021.rs

Iako naglašava važnost identifikacije i procesuiranja osoba koje su upotrebile prekomernu silu na protestu građana, dodaje da je bitno dalje analizirati GUP, kao i izveštaj o obavljenom javnom uvidu.

"Moramo da uporedimo zajedno sa arhitektama tri dokumenta: Nacrt GUP-a, Izveštaj o izvršenom javnom uvidu, da vidimo šta je prihvaćeno od primedbi - Izveštaj komisije i na kraju Plan koji je usvojen kada izađe u Službenom listu. Ono što znam je da jednu moju primedbu nisu inkorporirali u predlog koji je juče bio, iako je ona od strane i urbanista i komisije potvrđena kao da je prihvaćena", navodi Mutavčieva.

Dodaje da se, uvidom u dokumentaciju koju su dobili novosadski odbornici i upoređivanjem sa njihovim primedbama i izveštajem sa javnog uvida, može videti da neke od njihovih primedbi, koje nisu vezane za priobalje, a koje su navodno usvojene, nisu inkorporirane u finalni predlog koji se našao pred odbornicima.
 
"Oni su verovatno dobili predlog bez promena", ocenjuje.  
 
Kako navodi, čitava problematika oko priobalja je zamaglila GUP, pa ljudi ne shvataju da će sutradan oni da budu ugroženi "ako bager dođe u dvorište i krene da kopa".
 
"Ovaj Generalni urbanistički plan pogađa svakog stanovnika Novog Sada i ostao je u potpunoj senci tog velikog problema (Novi Sad na vodi). Naše primedbe se nisu odnosile isključivo na priobalje. GUP je mnogo šira tema od priobalja. Mislim da građani nisu u potpunosti shvatili koliko je zaista problematičan za njihovu budućnost ovaj Generalni urbanistički plan do 2030. godine", ističe Mutavčieva.
 
Podsetimo, Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine usvojen je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.
 
Za GUP su glasala 63 odbornika, četiri su bila protiv, dok nije bilo uzdržanih.
 
GUP je usvojila aktuelna vlast, koju predvodi Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima. Protiv ovog urbanističkog dokumenta bili su odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.
Podsetimo, jedna od najspornijih tačaka GUP-a je i izgradnja takozvanog "Novog Sada na vodi". Portal 021.rs otkrio je početkom aprila kako bi okvirno mogao da izgleda čitav projekat, kao i da bi na prostoru Brodogradilišta moglo da bude izgrađeno desetak zgrada, među kojima su i one od 20 spratova. Tu su i druga pitanja poput gradnje na Trandžamentu, nedovoljno definisani opštegradski centri i slično.
 
Za vreme održavanja sednice na kojoj je usvojen plan, aktivisti su juče organizovali protest, koji je, nakon što njihov predstavnik nije pušten da prisustvuje sednici, prerastao u nasilje. Došlo je do sukoba između pripadnika privatnog obezbeđenja, a kasnije i policije, i aktivista. MUP je saopštio da su uhapšene dve osobe protiv kojih će biti podnete krivične prijave. 
  • Bosanac

    26.07.2022 13:12
    Šta na protestu u Novom Sadu traže osobe iz Bg,Niša, i ostalog dijela zemlje, ovo je problem grada Novog Sada a ne turista iz Srbije
  • Мија

    26.07.2022 10:11
    Само
    ....нека се удара у бубњеве да ништа не ваља. Тако су викали да ће на Л2 у Б.Бухе бити вртић, па црква, па гаража, а гле чуда направише баш леп паркић са клупама, обашка што су избетонирали угражене и блатњаве стазе. И ти исти што се дераше уредно седе на клупама и уживају. Па није баш све што власт уради а приопри лоше.
  • @Koala

    23.07.2022 22:21
    ...
    За вас Друштво архитеката Новог Сада које је дало своје примедбе нема везе са просторним планирањем?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti