Pravnik objašnjava: Postoji li način da se obori GUP?

Građani i dalje mogu da iskoriste neke pravne mehanizme kako bi se izborili protiv usvojenog Generalnog urbanističkog plana - to su referendum ili obraćanje Ustavnom sudu.
Pravnik objašnjava: Postoji li način da se obori GUP?
Foto: 021.rs
Za sazivanje referenduma je potrebno najmanje 10 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih glasača na teritoriji Novog Sada. Na ovakvom referendumu se može odlučivati da li da se GUP menja, dopuni ili ukine. 
Kako navodi pravni savetnik Komiteta za ljudska prava - YUCOM Milan Filipović, problem je u tome što postoji i nesaglasnost između Statuta grada Novog Sada i novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
"Između ostalog, Statut grada Novog Sada zahteva cenzus uspešnosti referenduma na 50 procenata plus jedan glasač. To bi značilo da mora da izađe oko 165 hiljada Novosađana i da glasaju za, npr. ukidanje ovog akta što je praktično jako teško ostvarivo. A pre toga, u postupku, morate da sakupite i overite trideset i nekoliko hiljada potpisa da se ceo taj postupak po novom zakonu sprovede i da Skupština na osnovu tog zahteva sazove referendum", kaže Filipović za 021.rs.
 
Još jedan od problema na koji ovakva inicijativa nailazi jeste i to što ne postoji pravno sredstvo koje bi Skupštinu sprečilo da ignoriše ovakvu narodnu inicijativu.
 
"Skupština jeste dužna da inicijativu stavi na dnevni red i da odluči po njoj, odnosno da sazove referendum. Ali ne postoji pravno sredstvo koje bi građane zaštitilo u slučaju da jednostavno Skupština ignoriše jednu takvu narodnu inicijativu, što se nažalost dešavalo ranije", dodaje Filipović. 
 
Prema novom Zakonu o referendumu, za potpise koji se prikupe za pokretanje narodne inicijative više nije potrebna novčana nadoknada, što je, kaže Filipović, olakšavajuća okolnost. Prema Zakonu, sakupljanje elektronskih potpisa i dalje nije moguće.
 
Druga opcija za građane je da se, ukoliko je ovaj propis nezakonit ili protivustavan, obrate Ustavnom sudu sa inicijativnom za ocenu ustavnosti.
 
"Problem je što takve inicijative stoje godinama na Ustavnom sudu i po njima se ne postupa", navodi Filipović.
 
On dodaje i da su građani mogli i pre usvajanja GUP-a da pokrenu inicijativu za raspisivanje referenduma, ali i da je Skupština grada mogla da, na predlog većine odbornika, raspiše referendum kako bi dala totalni legitimitet ovakvoj odluci. 
Da podsetimo, u četvrtak je, velikom većinom glasova odbornika Skupštine grada, usvojen Generalni urbanistički plan za Novi Sad do 2030. godine. Ovim propisom se omogućava, između ostalog, gradnja takozvanog Novog Sada na vodi, stambenog kompleksa uz obalu Dunavu, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području "Brodogradilišta", kao i gradnja u mnogim novosadskim kvartovima, pod plaštom "opštegradskih centara", dok veliki broj prigovora građana i stručnjaka na ovaj akt nije prihvaćen.
  • Indira

    26.07.2022 22:11
    Resicemo jer nas je više
    A vi ste prešli sve građane.
  • V

    23.07.2022 07:41
    V
    Postoji! Da nismo privatno kriminalna drzava!!!
  • Pera

    23.07.2022 07:23
    Pera
    Kome se zaliti,sudu,policiji...nema kome jer je sve u sluzbi SNS sekte i AV koji uredno dobijaju,deo kolaca! Mnogi su upozoravali na ovakvo,stanje u drzavi i narod ali uzalud!!! Pa mismo na vrhu po kriminalu,korupciji,autokratiji...u Evropi i sire!!! Zastrasujuce...prepusreni smo Radikalskim dripcima i kojekakvim kriminalcima ovo je zaista gore nego,90- ih!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti