Krivična prijava zbog klečanja na vratu Novosađanina i nasilja na protestu protiv GUP-a

Gradski odbor Stranke slobode i pravde podneo je krivičnu prijavu tužilaštvu u Novom Sadu zbog sumnje da je na protestu protiv GUP-a "ugrožena dobrobit i zdravlje naših sugrađana".
Krivična prijava zbog klečanja na vratu Novosađanina i nasilja na protestu protiv GUP-a
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju, prijavu podnose zbog "osnovane sumnje da su tokom nedavnih protesta protiv usvajanja GUP-a, pripadnici obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela".

Prijavu za krivična dela zlostavljanje i mučenje, protivpravno lišenje slobode, nasilničko ponašanje na javnom skupu i zloupotrebu službenog položaja, predala je predsednica Gradskog odbora SSP-a Danijela Grujić. 

Kako se navodi u obrazloženju prijave, na okupljanju održanom 21. jula, lica koja su činila kordon zajedno sa policijom, a za koje postoji indicija da su zaposleni u firmi za privatno obezbeđenje "Intersec team" iz Novog Sada, uhapsila su jednu osobu uz prekomernu upotrebu sile. 
 
"Čovek koji je već bio savladan i bačen na zemlju, dakle u trenutku kada nije bilo u stanju da pruži nikakav otpor, udaren je u lice, a zatim je nad njim izvršen po život opasan zahvat tako što mu je kolenom pritisnut vrat. Setimo se da je upravo ovakvim zahvatom tokom hapšenja u Americi policajac usmrtio Džordža Flojda", navodi u obrazloženju.
 
Dvojica muškaraca su imenovana, a SSP se poziva na saznanja iz medija. 
 
"Budući da je 'hapšenje' izvršeno na naročito brutalan i bestijalan način, osećamo moralnu obavezu da nadležnim organima ukažemo na potencijalna krivična dela. Ovim putem apelujemo na tužilaštvo da postupi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i dužnostima i utvrdi sve ostale relevantne činjenice kako bi se došlo do precizne kvalifikacije krivičnog dela koje su prijavljeni izvršili kao i da u skladu sa zakonom preduzme krivično gonjenje učinilaca", poručuje Danijela Grujić.
  • Jakov

    28.07.2022 23:45
    I vi ste jadni
    Ej opozicijo,jesu li vam advokati na odmoru u Dubaiju pa vam ekonomisti sastavljaju krivične prijave? Zakon o privatnom obezbeđenju, član 2: bele majice NE SMEJU čuvati objekte koje treba da čuva MUP, član 12: pola belih majici ima BEZBEDNOSNE SMETNJE, član 19: NE SMEJU NARUŠAVATI SPOKOJSTVO GRAĐANA, član 21: mogu čuvati objekat SAMO UNUTAR OBJEKTA, član 46: svoja ovlašćenja iz zakona mogu primeniti SAMO UNUTAR ŠTIĆENOG OBJEKTA A NE IZVAN NJEGA sem kad rade transport novca. DAKLE NISU SMELI BITI TOG DANA ISPRED SKUPŠTINE a kamoli da nekog tuku i hapse. Joj opozicijo nema od vas ništa.....
  • Maki

    26.07.2022 14:48
    Kažu...
    Kažu da ovaj radi kao trener.Profesor fizičke kulture! Radi sa decom! Koji roditelj šalje dete kod osobe koja se bavi ovim i pritom mu plaća? Kažu da borilačke veštine služe za samooodbranu.Da li će dotični dobiti otkaz na mestu trenera?
  • Tito

    26.07.2022 13:20
    Kazna
    Kako zelite da kaznite policajce u vrsenju duznosti,isto tako pod hitno da napisete krivicne prijave za sve one koji su ugrozavali policajce u vrsenju duznosti po zakonu.Pozeljno bi bilo da bude uradjeno u roku 24 h..Da ne bude posle nismo znali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti