Beljanski o odbacivanju prijave: Đukanović kao branilac je flagrantni sukob interesa

Vladimir Beljanski, jedan od punomoćnika mladića kog su policajci pretukli na protestu u Novom Sadu 2020. godine kaže da je angažovanje Vladimira Đukanovića kao advokata odbrane sukob interesa.
Beljanski o odbacivanju prijave: Đukanović kao branilac je flagrantni sukob interesa
Foto: 021.rs
Kako navodi u razgovoru za N1, sada u ovom slučaju predstoji duga borba pred Ustavnim sudom, a ako zatreba i pokretanje postupka pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.
 
 
Advokat Beljanski ističe da su kolega i on zajedno podneli krivičnu prijavu kada su dobili sumnju ko su tačno policajci koji su napali mladića, a i Beogradski centar za ljudska prava je protiv njih podneo prijavu.
"Nažalost, krivična prijava je odbačena, iako država ima obavezu da sprovede delotvornu i efikasnu istragu, što znači da mora u kratkom roku da uradi, ovde smo svedoci da je prošlo dve godine, što znači da istraga nije bila efikasna, a nismo imali ni delotvornu istragu jer je čitav niz stvari tokom nje propušten da se uradi", kaže Beljanski.
 
Na pitanje kako onda doći do pravde, advokat kaže da su u krivičnom postupku ovašćenja oštećenog vrlo mala, te da je u ovoj fazi sam postupak završen, ali da su advokati podneli ustavnu žalbu Ustavnom sudu da odluči da li je došlo do povrede prava mladića jer je povređen njegov telesni integritet a da država nije učinila neophodne stvari da ga zaštiti.
 
On ukazuje na još jednu činjenicu, da je u tom predmetu policajce branio advokat Vladimir Đukanović, što je, kako ocenjuje "flagrantni sukob ineteresa", jer Đukanović postupa i kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, i kao advokat koji ima privatni interes za određeni ishod postupka.
 
Pored toga, kako navodi Beljanski, dogodila se i nepravilnost tokom istrage pošto je advokat Đukanović pristupio sa osumnjičenim i tražili su da im se pre iznošenja odbrane preda fotokopija krivične prijave, a da se iznošenje odbrane odloži.
 
To je, kako navodi Beljanski protivno odredbama zakona o krivičnom postupku jer zakon kaže da se samo neposredno pre iznošenja odbrane može okrivljeni upoznati sa sadržajem krivične prijave tako što će je pročitati, a ne tako što će biti odloženo njegovo saslušanje. Nakon svega, usledile su i izmene izjava svedoka policajaca, podseća Beljanski.
 
"Sve ovo baca senku na predmet, na prava oštećenih i iskrenu želju države da se izbori sa onima koji primenjuju torturu prema građanima Srbije", rekao je Beljanski za N1 i dodao da kao advokat radi 25 godina i da nikada nije dobio kopiju krivične prijave pre saslušanja osumnjičenog i da je to protivno propisima.
 
Beljanski ne veruje da će se nešto pozitivno dogoditi u ovom slučaju, niti da će biti reakcije ministra policije, ali dodaje da je samo prijatno iznenađen sektorom unutrašnje kontrole MUP koji je svoj deo posla uradio brzo i kvalitetno, što pokazuje da u policiji postoji veliki broj časnih policajaca.
 
Podsetimo, portal 021.rs je u utorak otkrio da je odbačena krivična prijava protiv dvojice policajaca  osumnjičenih zbog prebijanja mladića sa teškoćama u razvoju na protestu u Novom Sadu 2020. godine, a to je za naš medij potvrđeno i u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu. 
 
Stefan Dulić, koji je drugi advokat punomoćnik oštećenog mladića, za naš portal je naveo da je bilo više propusta, što je potvrdio i Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. Ilić je ocenio da bi postupak drugačije izgledao da je neko drugi bio u tim ulogama, odnosno da je civil napao policajca. 
Za šta su se teretili policajci?
 
Sam protest na kom su dvojica policajaca upotrebili silu protiv mladića koji je prolazio kroz centar grada za vreme trajanja događaja desio se 8. jula 2020. godine. Dvojica policajaca su mladića srušila sa bicikla, bacila njegov bicikl i potom ga šutirala po telu i glavi.
 
 
Slučaj je u zrenjaninsko tužilaštvo došao u avgustu nakon što su ga tužilaštva u Novom Sadu i Bačkoj Palanci odbila zbog prethodne saradnje sa osumnjičenim inspektorom. 
 
Prvobitno se krivični postupak vodio samo protiv inspektora S. D. da bi se u daljem toku istrage proširio i na N. B.
 
S. D. se teretio za nasilničko ponašanje najverovatnije jer te večeri, po saznanjima 021.rs, nije bio na dužnosti. Kako je 021.rs nezvanično saznao, on tada nije bio zaposlen u Policijskoj upravi Novi Sad, već u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da ga lokalna policija nije angažovala. Iako smo više puta pitali MUP u kom svojstvu je S. D. bio na protestu, ostali smo bez odgovora.
 
Nasuprot tome, policajcu N. B. se na teret stavljalo delo zlostavljanje i mučenje, jer je on kao policijski službenik navodno upotrebio prekomernu silu.
 
S. D. je i ranije bio sumnjičen za policijsku torturu, a i tada je postojao snimak istog kako šutira nogom u glavu bespomoćnog čoveka vezanog lisicama, pisao je portal Pištaljka.  
  • Advokat

    27.07.2022 21:51
    Sto li nam se sad predsednik uskopistio, do sad mu je bilo zanimljivo pod skute SNS…
  • @andrija

    27.07.2022 19:10
    Sram te bilo, ako znaš šta to uopšte podrazumeva
  • viki

    27.07.2022 17:55
    srozano pravosudje
    E moj g. Beljanski, nadam se da znate kako radi tužilaštvo i pravosudje, dok im se politički naredjuje i dok ih politika bira nema nezavisnog pravosudja. Zna se ko je iz Gradske kuće zadužen za pravosudje, ko izdaje naloge i ima želje, a nosioci pravosudnih funkcija su velika sramota za svoju profesiju već par decenija. Nemaju svoj mozak već čekaju da im politika da signal da li smeju da rade ili ne, da li smeju da optuže ili ne, da li smeju da presude ili ne. Jedino imaju hrabrosti da po nalogu osude, jer tako im je naloženo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.