Preminuo Miodrag Lozić, arhitekta koji je projektovao značajne zgrade u Novom Sadu

Arhitekta Miodrag Lozić, član društva arhitekata Novog Sada i dobitnik nagrade Đorđe Tabaković za 2021. godinu preminuo je u nedelju.
Lozić je rođen u Kraljevu 30. septembra 1934 godine, a rano detinjstvo je proveo u Beogradu i potom u Novom Sadu od 1939. 
Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Milana Zlokovića (1962), sa kojim je tokom studija učestvovao u nekoliko arhitektonsko-urbanističkih konkursa.
Radio u kratko u beogradskom birou "Osnova", pa u Projektnom zavodu Vojvodine (1964-1981), a potom kao vodeći projektant u arhitektonskom birou "Arhitekt" (1981-1994) u Novom Sadu.
 
Velika dela koje je projektovao Lozić
 
Projektovao je stambene, poslovne, upravne i hotelske zgrade, industrijska postrojenja, kao i brojne socijalne ustanove u Novom Sadu i Vojvodini.
 
Između ostalih, to su Dom penzionera na Limanu 2, Dom penzionera na Novom Naselju, Zavod za osiguranje "Vojvodina" u Železničkoj ulici (danas DDOR), kao i stambenu zgradu u Maksima Gorkog 2, podseća Društvo arhitekata Novog Sada.
 
Bio je član Komisije Izvršnog veća Vojvodine za izgradnju domova zdravlja (1964-1967).
 
Izabran je 1967. godine za člana Međunarodne lige za arhitektonsko projektovanje i planiranje objekata za potrebe mentalno hendikepiranih osoba. Od 1982-1997 se nalazio u Komitetu za arhitektonsko projektovanje ove lige. Projektovao je i domove zdravlja u Vrbasu, Šidu i Višnjićevu. Bavio se i pedagoškim radom kao dugogodišnji nastavnik u Srednjoj školi za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu.
 
Šta je Lozić govorio mladim kolegama
 
Nakon dodele Nagrade Đorđe Tabaković za 2021. godinu, Lozić je za portal Gradnja.rs govorio o stvaralačkom životu, porodici i projektima na koje je najponosniji. Imao je i poruku za mlade kolege.
 
"Iskreno se trudite da uradite zgradu što bolje, s tim što morate učestvovati kako u planiranju zgrade, tako i, na neki način, u svemu što će se događati u zgradi, jer je svrha vašeg rada zadovoljenje korisnika. Prostore napraviti tako da odgovaraju potrebama i svemu tome dati jedan logičan izgled. Ne treba praviti zgrade koje su l’art pour l’art, samo radi umetnosti, jer zgrada uopšte nije umetnost, ona je zadovoljenje osnovnih potreba", rekao je Lozić za portal gradnja.rs.

Lozić je sahranjen danas na Gradskom groblju u Novom Sadu.

  • Cvejka

    29.07.2022 16:02
    Arhitekta Lozić
    Dragi i poštovani komšija Mišo, bila je čast odrastati od najmanjih nogu pored tvojih divnih roditelja Gđe.Katinke i čika Krste,tvoje sestre Mime Mirjane... I tvoje voljene Nevenke .
    Više nego uzorna i časna porodica koja je ostavila duboki trag na moje djetinjstvo iz najstarijeg dela grada Novog Sada, onog nekadašnjeg, gospodskog.
    Srećom, ostavio si neizbrisiv trag tvojim delima ovom gradu, kao u tvoja šira porodica gradu Beogradu.
    Nekako si se iskrao ovom životu, a da sam tek ovim putem to saznala.
    Počivaj u večnom miru Božjem uz tvoje voljene .
    Iskreno i najdublje saučešće Stevanu i Sofiji
    Ostaješ u večnom sjećanju!;;
    Biljana Cvejić
  • Лола

    28.07.2022 20:01
    Захвална
    Хвала Вам што сам имала част да будем Ваш ученик. Почивај у миру.
  • vasa

    28.07.2022 13:41
    pošteni častan arhitekta
    Bio je pošten i častan arhitekta. Stručan i savestan. A ne kao ovi danas što se prodaju za kvadrate, novac i procente. Sramno je u šta se struka pretvorila, u politički kriminal i tezgarenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti