Novosadski aktivisti: Ne odustajemo od GUP-a, Šodroša i zahteva da se kazne batinaši

Novosadske ekološke i građanke grupe su saopštile da će nastaviti da se bave Generalnim urbanističkim planom (GUP), odbranom Šodroša i utvrđivanjem ko je batinao građane 21. jula.
Novosadski aktivisti: Ne odustajemo od GUP-a, Šodroša i zahteva da se kazne batinaši
Foto: 021.rs

Reakcija Ekološkog fronta, Udruženja Europolis i drugih organizacija usledila je nakon desetina natpisa u prodržavnim medijima i tabloidima i izjava vrha vlasti i navoda na društvenim mrežama kojima se targetiraju učesnici protesta "Buna protiv mafije", koji se održao prošlog četvrtka, 28. jula.

Proteklih dana, pored navoda da su huliganski razbijali prostorije SNS-a, najviše se pisalo da su učesnici protesta pocepali zastavu Srbije, što je suporotno od onog što se dešavalo i što su zabeležile kamere desetine medija.
 
"GUP, Šodroš survivor kamp i nasilje su teme kojima će se Ekološki front Novi Sad baviti u budućnosti, kao i do sada. Naše protivljenje usvajanju Generalnog urbanističkog plana je uzrokovalo protivzakonito batinjanje i linčovanje neistomišljenika od strane vlasti. Osuđujemo sve oblike nasilja kojima su izloženi građani ispred Skupštine Vojvodine 21. jula, a potom i posle protesta 'Buna protiv mafije'. Nasilje ima razne oblike, a ovih dana svedočimo medijskom linču Brajana Brkovića i Aide Ćorović. Najoštrije osuđujemo napade na Brajana i Aidu, koji su deo i podrška našoj borbi za zaštitu životne sredine, ali i za bolje i pravednije društvo", navodi se u saopštenju novosadskh aktivista.
Oni su posebno istakli da je zastava Srbije sve vreme bila na kamionu u kojem je bilo ozvučenje i da nije pocepana. Građanski aktivisti su takođe okačili i fotografiju sa samog kraja protesta gde se vidi da zastava skinuta sa zgrade ispred prostorija SNS stoji na kombiju.
 
"Nećemo se udaljiti od problema da je Milorad Ljeskovac brutalno prebijen, kao i da se procedure koje su zajednički započete po tom pitanju izvedu do kraja. Privatno obezbeđenje je klečalo na vratu našeg sugrađanina i to ne smemo da zaboravimo, kao i na Generalni urbanistički plan koji još nije izašao u Službenom listu, 10 dana po usvajanju. Inspekcija nije izašla po našoj prijavi za nezakonitu seču na Šodrošu 47 dana. Stojimo rame uz rame za sve naše saborce i saborkinje, kako u dobru, tako i u zlu", kažu aktivisti.
 
Podsetimo da su i policiji i tužilaštvu podnete prijave što aktivista, što opozicionih stranaka, zbog batinjanja građana ispred Skupštine Vojvodine u kojoj su zasedali odbornici Skupštine Novog Sada, ali da do sada nije pokrenut nijedan krivični postupak. S druge strane, poznato je da postoje prijave protiv bar dvojice aktivista koji su privedeni na protestu, a pre samog hapšenja su ih uhvatili i udarali pripadnici privatnog obezbeđenja i onda predali policiji. 
 
Takođe, nakon protesta "Buna protiv mafije", mada su bili prisutni policajci u civilu, što je zabeleženo na većem broju snimaka, do sada nije obelodanjeno da li je protiv nekog učesnika pokrenut bilo kakav postupak za bilo šta, mada je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će krivično odgovarati oni koji su cepali zastavu Srbije.

Teme

gup
  • Петар

    03.08.2022 22:54
    Протест су започеле невладине организације ето реда ради. Које везе има Аида - Жене у црном са градњом моста у Новом Саду? Пошто је организатор Брајан (такође Сорош лик), ономад кречио преко Српских застава на лиманским зградама, СНС је измислио ову причу о цепању заставе на протесту. Лажу и једни и други.
  • Лиманац

    02.08.2022 21:47
    Поцепане заставе
    Све је снимљено.
  • Pitom

    01.08.2022 14:09
    Koje batinaše? Da li to važi i za one iz redova demonstranata? Ne bih pitao da nisam video snimak. Možda se na osnovu snimka ne može pouzdano zaključiti ko je prvi nasrnuo? Možda nisam pažljivo gledao? Možda nisam zauzeo ispravan stav?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti