Novosađanke ispunile uslove za subvenciju za prvi stan, ali ih država odbila: Razlog identičan

Tri mame, koje su decu rodile ove godine i ispunjavale sve uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana, kažu da ih je država odbila.
Novosađanke ispunile uslove za subvenciju za prvi stan, ali ih država odbila: Razlog identičan
Foto: Pixabay
Kako javlja N1, sve tri su, uz bebe stare najviše tri meseca, obijale pragove državnih institucija jureći dokumentaciju i overavajući papire potrebne za ovu pomoć države, koja u stvari predstavlja refundaciju 20 odsto vrednosti kupljene kuće ili stana. 
Sve tri su odbijene iz istog razloga: zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit morale su sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev. Država je to smatrala razlogom za odbijanje jer su, upravo zbog tih ugovora, u trenutku podnošenja zahteva imale nekretninu u vlasništvu, što je neispunjavanje osnovnog uslova.
Anja: U upravi mi rekli da može ugovor
 
Anja Janković iz Novog Sada kaže da je službenik gradske uprave zadužen za prijem zahteva za subvenciju za kupovinu prvog stana potvrdio da može da preda i kupoprodajni ugovor.
 
"Mi smo postupali po uputstvu referenta kojeg je postavilo ministarstvo i koji je zadužen za podnošenje zahteva za subvenciju na teritoriji Novog Sada. On je navodno pre svakog našeg koraka proveravao kako i šta treba sa Ministarstvom za rad, i potvrdio nam je da možemo da podnesemo ugovor o kupoprodaji stana uz zahtev. Zbog toga su nas na kraju odbili", kaže za N1 Janković.
 
Ona ističe da je potrebno bar mesec dana da se prikupe svi papiri.
 
"A svaki dokument se, naravno, plaća. Posle treba najmanje dva meseca da obrade zahtev za subvenciju. A u međuvremenu treba da te čeka investitor sa kojim potpisuješ predugovor, pa da te čeka banka beskonačno dok oni ne odgovore. Postave čoveka da odgovori na naša pitanja i nedoumice, da nas uputi, usmerava i pregleda dokumentaciju koju predajemo i na kraju dobijemo – pogrešna uputstva", ogorčena je Janković.
 
Marina: Katastar kaže drugačije od ministarstva
 
Marina Pavlović iz Novog Sada. ističe da je njena banka zahtevala potpisan kupoprodajni ugovor da bi odobrila kredit. A država, da bi odobrila subvenciju, traži dokaz da je kredit odobren, ali da ugovor još nije potpisan.
 
"Kada su objavili uslove za subvenciju, mi smo već imali potpisan predugovor za kupovinu stana", počinje svoju priču za portal N1 Marina Pavlović.
 
Ugovor o kupoprodaji stana potpisan je 18. marta, a zahtev za subvenciju predat je 12. aprila.
 
"Ugovor o kupoprodaji stana potpisala sam 18. marta, a ministarstvo je navelo u rešenju kao razlog odbijanja to što je u katastru na taj dan upisana zabeležba o upisu prava svojine nad stanom. Međutim, ja sam u dokumentaciji predala dokaz iz katastra - uverenje izdato na dan 23. marta da nemam nijednu nekretninu u vlasništvu", kaže Marina Pavlović.
 
Ona kaže da je prva u Novom Sadu predala dokumentaciju za subvenciju.
 
"Duže od mesec dana sam sama sa bebom, koja se rodila 10. januara, skoro svaki dan po tri, četiri sata išla od službe do službe i prikupljala dokumenta. Predala sam i dopunu koju su mi tražili za partnera. U gradskoj upravi je tim od njih troje zadužen za predaju zahteva. Oni su je pregledali i rekli su da je to u redu, videli su da sam predala i ugovor o kupovini", kaže Marina Pavlović.
 
Inače, podaci Ministarstva za rad, koje je dobio N1, pokazuju da su do sada odobrene samo četiri ovakve subvencije.
 
Ceo tekst N1, u kojem je naveden i slučaj treće mame, čitajte na OVOM LINKU.
  • Dalibor

    02.08.2022 16:07
    Tetka?!
    Uvek običan,normalan svet nagrabusi, naročito kad treba "juriti papirologiju"! Oni koji imaju "Tetke", to veoma lako reše!
  • Bojan

    02.08.2022 13:51
    Klasična servirana laž
    Navodno sve ispunjavamo ali nažalost ne možemo da vam odobrimo jer imamo "začkoljice".
    Stan kupili, plaćamo stambeni kredit, plaćamo keš kredit kao deo učešća a refundaciju pojeo miš...Hvala, doviđenja
  • AjTi

    01.08.2022 14:58
    Moj knjigovođa je član biblioteke.
    Nikada nisam postavio pitanje kada poveća cenu.
    Savet koji dobijem nema cenu.
    Davno mi je rekao da ni ne pokušavam da konkurišem za bilo šta ( a meni uvek izgleda kao da je konkurs napisan za mene :D )
    Objasnio mi je čovek pošteno da bih samo gubio vreme, novac i živce.
    Ja sam i dalje uporan, pratim konkurse i svaki put kada se pojavi neki "napisan baš za mene" pozovem knjigovođu da se konsultujem.
    Odgovor se nije promenio u poslednjih 9 godina.
    I kada kao pravi domaćin sve saberem i oduzmem, njegova mesečna tarifa me izađe manje nego da sam platio sva čuda ovog sveta koja su potrebna za platiti na konkursu za bilo kakvu subvenciju.
    Verovali ili ne!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti