FOTO: Na Avijatičarskom groblju otkrivene spomen ploče sa imenima 56 poginulih pilota

Na Avijatičarskom groblju danas je otkrivena spomen ploča sa imenima 56 poginulih pilota koji su sahranjeni na ovom groblju.

Gradski odbor Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) je saopštio da je na ovaj način obeležen Dan vazduhoplovstva.

Avijatičarsko groblje formirano je 1923. godine i do danas je sačuvano vrlo malo spomenika. Nalazi se u okviru kompleksa Katoličkog groblja i pod zaštitom je kao spomenik kulture. Svi sahranjeni piloti su bili pripadnici Vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije i poginuli su u periodu od 1919. do 1941. godine u raznim nesrećama tokom obuke i letenja sa aerodroma Jugovićevo, sada kasarne istog imena. 

SUBNOR je počast palim vazduhoplovcima odao i u kasarni "Jugovićevo". 
 
 
U okviru kasarane se nalazi spomen ploča u slavu poginulim i umrlim vazduhoplovcima lovačkih i jurišnih pukova avijacije i padobrancima 63. brigade od 1944. do 1996. godine, kao i spomen ploča pripadnicima 240. samohodnog raketnog puka PVO-a poginulim u toku Agresije na Jugoslaviju 1999. godine.
 
Vence su položili Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine, SUBNOR Novog Sada, Udruženje vojnih penzionera, Aero klub "Čenej" i pripadnici Vojske Srbije.
  • Steva

    02.08.2022 10:38
    vreme spomenika i odlikovanja
    A kada planirate da podignete spomenik Marku Kraljeviću,pa Musi Kesađžiji,Toplicin Milanu i Kosančić Ivanu Sibinjanin Janku i drugim junacima iz bliske i dalje istorije ?
  • milmar

    01.08.2022 13:44
    kakve
    nelogičnosti,poginulim vazduhoplovcima kraljevine jugoslavije, ploču podiže komunistički subnor, vidi se iz priloženog da su ga komunisti morali postaviti, jer je ispisano latinicom....da li ima logike ?
  • Vladimir Vladimirov

    01.08.2022 13:39
    pali na ispitu iz estetike
    U svakom slučaju su pali iz esetike. Kada je pod zaštitom kao spomenik kulture, trebalo bi malo više smisla i pijeteta, a ne ovako skarabudžiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti