Novosadska organizacija pokrenula platformu za prijavu sadržaja koji prikazuje zlostavljanje dece

Centar za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) iz Novog Sada pokrenuo je Net Patrolu.
Novosadska organizacija pokrenula platformu za prijavu sadržaja koji prikazuje zlostavljanje dece
Foto: Pixabay

Reč je o jedinoj onlajn platformi u Srbiji koja ima mogućnost da prima, prijavljuje i skida štetan sadržaj s interneta, u saradnji s globalnom mrežom Inhope i Interpolom. 

"Prema poslednjoj statistici globalne mreže INHOPE, čiji je CNHZD član, količina sadržaja (video i fotografije) koja prikazuje zlostavljanje dece na internetu znatno se povećala tokom i nakon pandemije. Istraživanje pokazuje da je 82 odsto zlostavljanja bilo nad decom koja su mlađa od 13 godina, kao i da su to u 96 odsto slučajeva bile devojčice", navodi se u saopštenju. 

Objašnjava se da na platformi Net Patrola rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, te prijavljuju nadležnima u državi gde se taj isti sadržaj distribuira i hostuje, bilo da je to Srbija ili neka druga država. 
 
"U saradnji s Beogradskom otvorenom školom radićemo na upoznavanju građana i javnosti s time šta je štetan materijal, kako ga prepoznati i kako ga prijaviti", piše u saopštenju. 
 
Objašnjava se da je svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletne osobe zakonom kažnjivo. 
 
"Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova. Ideja CNZD je da kroz Net Patrolu omogući svakom gradjaninu Srbije da, bilo anonimno ili predstavljajući se, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naiđe. Na ovaj način svi zajedno, kao društvo, radimo na 'čišćenju' interneta, otkrivanju sajtova koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece i pronalasku osoba koje iza takvog materijala stoje", piše u saopštenju.
  • Tit

    09.08.2022 23:31
    Da
    U Novom Sadu u centru I na ulicama stasala generacija prosijka, trgovina ljudima koju svi vidimo...
  • Sale

    09.08.2022 16:40
    Evo da prijavimo Pink, Happy, zasedanje u Skupstini, kockarnice na svakom koraku, stipendije narko navijacima, batinjanje gradjana spisak je podugacak..
  • Joca

    09.08.2022 16:13
    Plemenita zamisao sa robusnim imenom, ali avaj neizvodljiva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti