Šta je Vlada Srbije danas ponudila poljoprivrednicima?

Vlada Srbije poslala je odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na današnjem sastanku u Beogradu.
Šta je Vlada Srbije danas ponudila poljoprivrednicima?
Foto: 021.rs

Dogovoren je potpuno slobodan izvoz ulja, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV, prenosi portal Nova.rs.

Drugi odgovor se odnosi na sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara), kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro-kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Kako navodi portal, dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvodđčima mleka.
 
Na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.
 
Kada je u pitanju Moratorijum na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji.
 
Kako se navodi u odgovoru Vlade, predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži...).
 
Za poljoprivrednike koji su učestvovali u blokadama prethodna dva dana je jedini prihvatljiv odgovor Vlade na njihove zahteve da izvoz poljoprivrednih proizvoda bude slobodan, pa će večeras odlučiti da li će nastaviti proteste.
  • Zoki

    11.08.2022 22:56
    A dogovor pre setve da ce da daju 1000 eura po toni.Sve je palo u vodu,malo su zaradili (100%)pa hoce jos.
  • xqt

    11.08.2022 17:52
    Na vašu dušu
    Ne treba verovati nazadnjacima jer su oni vođini učenici, a zna se koliko se njemu može verovati.
  • Sanja

    11.08.2022 17:29
    Moram priznati da sam razocarana razmisljanjem mojih sugradjana i time koliko su skloni teorijama zavere i donosenju zakljucaka bez osnovnog poznavanja materije!
    Kada vam neko ogranici izvoz robe iz drzave, automatski dolazi do narusavanja trzisnih mehanizama ponuda/ traznja i samim tim dolazi do pada cena. Jos vam nije jasno zasto je to bitno svakom poljoprivredniku? I zasto vam smetaju traktori, zemlja se ne obradjuje mikserom?!? Poljoprivreda je pretepela silne promene i postala surova… potrebni su obimi proizvodnje, standardi, incesticije da bi se opstalo a vi zamisljate savremenu poljoprivredu uz ralo i volove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti