VIDEO Brnabić o blokadama u Novom Sadu: Spremni smo na još ustupaka, ali država nije ćup bez dna

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da je Ministarstvo poljoprivrede spremno da predstavi još nekoliko ustupaka poljoprivrednicima, kao i da država čini sve što može, "i više od toga".
VIDEO Brnabić o blokadama u Novom Sadu: Spremni smo na još ustupaka, ali država nije ćup bez dna
Foto: 021.rs

Ona je rekla da je Vlada Srbije već juče ispunila ono što je obećala, a to je ukidanje zabrane izvoza ulja, ali su "spremni da zajedno sa uljarima ispregovaraju da obezbede da cena otkupa bude 535 dinara plus PDV".

"Mi ne možemo da garantujemo nikakvu cenu, ne od 700 ili koliko god traže, već nikakvu cenu nikome ne možemo da garantujemo, nismo mogli da obećamo cenu ni malinarima ni bilo kome drugome. Mi na taj način na tu cenu ne možemo da utičemo. Ali ako bismo garantovali cenu za otkup suncokreta, onda bi morali da garantujemo svima ostalima u privredi Srbije cenu za otkup bilo čega drugog. To je nešto što Vlada ne može da uradi i sasvim jasna da budem, to sam rekla i predstavnicima poljoprivrednika, neće da rade", poručila je Brnabić.
Kaže da može da se razgovara sa otkupljivačima da se ta cena malo poveća. 
 
"Možemo da razgovaramo o tome i razmišljamo sada da eventualno regulišemo trgovačku maržu i da stavimo da maksimum trgovačka marža bude 10 odsto i to je otprilike to. Možemo da pomognemo još malo sasubvencionisanom cenom goriva. Juče smo ponudili 22 dinara na 60 litara po hektaru, mogli bi da eventualno vidimo da za četvrti kvartal idemo na 30 dinara takođe za 60 litara, a time bi mi za podsticaje poljoprivredi u ovoj godini dali otprilike nešto više od 51 milijardu dinara", navela je ona.
 
 
Kazala je da je budžet za podsticaje za poljoprivrednike i za poljoprivredu Republike Srbije 2010. godine bio 14 milijardi dinara, a da će ove godine verovatno preći 50 milijardi dinara. 
 
"Toliko o tome kolika je nekada bila podrška poljoprivrednicima, a kolika je danas. I već smo tokom ove godine intervenisali time što smo podigli subvencije sa četiri hiljade dinara po hektaru na osam hiljada dinara i time što smo išli u subvencionisano gorivo, i time što smo dozvolili točenje i u kanister i u pumpama, i posebne pogodnosti, time što smo podigli premiju na mleku sa osam dinara na 10 dinara, sad smo spremni da podignemo, i to smo juče rekli, još dodatnih na 15 dinara da bi ublažili posledice suše", poručila je predsednica Vlade Srbije u Novom Sadu.
 
Napomenula je da je "teško svima".
 
"I država se dobro bori. Ali država i državni budžet nije ćup bez dna i mi moramo da budemo i ostanemo fiskalno odgovorni i da obezbedimo i za sledeću godinu iste te novce i da imamo prostor i za dodatne podrške. Zato što niko ne zna u ovom momentu kakva će biti 2023. godina. I zato što bi bilo potpuno neodgovorno da sada potrošimo sve što imamo, da odemo u dublji deficit i da nemamo nikakav prostor za 2023. godinu. Dakle, ponudili smo, neke stvari smo već uradili i zabranu izvoza smo juče na sednici ukinuli kao što smo se dogovorili, ponudili smo da premiju za mleko dodatno povećamo na 15 dinara, ponudili smo da subvencije za gorivo podignemo na 22 dinara za 60 litara po hektaru. Danas kažemo da možemo da idemo na 30 dinara, ali da to bude u četvrtom kvartalu, tu smo da se dogovorimo, ali neke stvari koje ne možemo da garantujemo kao otkupnu cenu, ne možemo. Podigli smo je sa nekih 500 na 535 donara plus PDV. Ljudi, to je zaista maksimum što možemo i evo možemo još da razgovaramo o ograničavanju trgovačkoj marži", zaključila je Brnabić.
  • pape

    16.08.2022 08:53
    neljudi
    Šalju batinaše po selima da prete porodicam ljudi koji su na protestima. Eeeeej, bagro neopevana! Svi ćete odgovarati za svoja nedela!
  • Suki

    16.08.2022 08:46
    A pomoć Bosni
    A koliko je otišlo državnih para za Bosnu i zašto, ovde nema u šta da se ulaže ili?
  • Милан

    15.08.2022 03:45
    Маске су пале, Вучићеви ботови бране пренос Енглеске фудбалске лиге а нападају ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ. Две године пропаганде и рекламирања "болести" су прошле, сада су у плану две године пропагирања глади у медијима. Исти ботови ће Вам ударати минусе ако напишете да волите роштиљ и јагњеће месо са домаћом зеленом салатом и футошким купусом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti