Univerzitet u Novom Sadu ponovo na Šangajskoj listi - uvršten među 1.000 najboljih

Univerzitet u Novom Sadu i ove godine se našao na među hiljadu najboljih u svetu, prema listi koju objavljuje Univerzitet Šangaj Đao Tong.
Univerzitet u Novom Sadu ponovo na Šangajskoj listi - uvršten među 1.000 najboljih
Foto: 021.rs

Kao i u prethodnim godinama, izuzev 2020, Univerzitet u Novom Sadu se našao između 901. i 1000. mesta na listi.

Novosadski univerzitet se u dve od 54 oblasti nalazi među 300 najboljih na svetu. U pitanju su nauka o hrani i tehnologija, kao i ugostiteljstvo i menadžment u turizmu. I ova situacija se ponavljala prethodnih godina.

Od univerziteta u okruženju, oni u Beogradu, Zagreb i u Ljubljani nalaze se među 500 najboljih.
 
Šangajska lista je neformalna, ali se smatra jednom od najcenjenijih. Već 20. godinu u vrhu liste se nalazi Univerzitet Harvard. Univerziteti se rangiraju na osnovu nekoliko kriterijuma kao što su broj bivših studenata i nastavnika/istraživača koji su dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.
 
Podsetimo da je u junu objavljeno da je Univerzitet u Novom Sadu zauzeo 1177. mesto na listi svetskih univerziteta koju objavljuje Centar za rangiranje univerziteta. To je pad za 33 mesta u odnosu na prethodnu godinu.
  • Šefik

    16.08.2022 21:44
    Znam da na nekim faultetima mediokriteti onemogućavaju one sposobnije da ostvaruju bolje rezultate u nauci i nastavi. Kada bih sada neveo gde se to dešava samo bih izazvao još veći problem za one prave, jer mediokriteti se koriste snagom koja proističe iz partijske pripadnosti, a njihova zloba je bezgranična.
  • Trostav

    16.08.2022 21:35
    @Paradoks
    Ovo nije njihova zasluga, već nasleđe od bivših.
  • Za Limanca

    16.08.2022 18:26
    Kao neko ko je zaposlen na Univerzitetu, mogu vam reći da tamo itekako ima poltrona i režimskih poslušnika. Ne moraš biti ne znam kakav naučnik da bi radio na UNS. Samim tim, gomila uštvi se tu zaposlila, ko god nije dovoljno namazati za političke igre u politici došao je na fakultet da tu izigrava političara-naučnika i ostale koji žele da rade svoj posao iskorišćava da bi sebi pribavio korist. Naravno, saradnja sa privredom uvek se pretvori u nameštanje poslova i zgrtanje koristi za sebe, a sve koristeći infrastrukturu fakulteta. Naše obrazovanje je otišlo u klinac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti