Filmski festival "Obnova" od 1. do 4. septembra na više lokacija u Novom Sadu

Treći po redu filmski festival "Obnova" održaće se od 1. do 4. septembra na više lokacija u Novom Sadu, a publika će u sadržaju moći da uživa besplatno.
Kultna, ali i nova domaća filmska ostvarenja biće prikazana na otvorenim i zatvorenim lokacijama poput Kreativnog distrikta i Arene Cineplex.
 
Publika će imati priliku da pogleda digitalno remasterizovane filmove: tu su "Valter brani Sarajevo", "Sjećaš li se Dolly Bell", "Bitka na Neretvi", "Ko to tamo peva", "Miris dunja" i "Neka druga žena".
Osim toga, održaće se takmičarski program dugometražnog filma u kojem učestvuju domaća ostvarenja, između ostalih, "Gejm", "Ala je lep ovaj svet" i "Komedija na tri sprata".
 
Ulaznice će moći da se rezervišu krajem avgusta, o čemu će javnost biti detaljno informisana. Takođe, detaljna satnica biće uskoro saopštena.
Ovogodišnji festival obeležiće i dodela specijalne nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji, koja će biti dodeljena po prvi put i to reditelju Radovoju Raši Andriću. 
 
Direktor filmskog festivala "Obnova" Marko Vejinović kaže da je ideja festivala da stvori javni kutak za sedmu umetnost, publiku, negovanje i obnavljanje kulture i podsticanje filmog stvaralaštva. 
 
"Raša Andrić je neko ko deceijama iskrenim, društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara jedan umetnički i kulturni prostor u kom se raste. Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta. Zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a u okviru posebnog programa posvećenog Raši, publika će na festivalu imati priliku da pogleda i filmove 'Leto kad sam naučila da letim', 'Munje', 'Tri palme za dve bitange i ribicu' i 'Kad porastem biću kengur'", poručuje Vejinović.
 
Bogatijem programu ove godine doprinela je i saradnja sa Fondacijom "Friedrich Ebert" i Sarajevo film festivalom, te će se na repertoaru naći i film "Gde je Ana Frank?" nagrađivanog reditelja Arija Folmana. 
 
Osim u mnogim projekcijama, posetioci će uživati i u razgovorima sa autorskim ekipama koje su radile na svakom ostvarenju, koji će se održavati u posebnom festivalskom studiju na otvorenom.
  • Pera Zdera

    19.08.2022 17:25
    Jedva cekamo
    Konacno da i Novi Sad dobije filmski festival po uzoru na druge gradove, nadam se da ce jos dugi trajati i vidimo se tamo...P.S.Videti remaster filmove na velikom platnu ce biti uzivanje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.