SSP: Država da NIS-u naplati porez na ogroman ekstraprofit

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da država treba da počne da oporezuje NIS.
SSP: Država da NIS-u naplati porez na ogroman ekstraprofit
Foto: 021.rs

"Dok se cena BRENT nafte na berzama spustila na 93 dolara po barelu, Vlada nastavlja da podiže cenu goriva na pumpama u Srbiji, tako da građani plaćaju danas najskuplje gorivo u regionu", navodi SSP.

Kako dodaju, finansijski izveštaji NIS-a pokazuju da je u prvih šest meseci 2022. profitabilnost te kompanije porasla čak 198,2 odsto u odnosu na isti period 2021. 

U izveštajima je navedeno da je povećanje profitabilnosti, odnosno, kako je precizirano, 87,5 odsto ostvarenog rasta profitabilnosti, posledica rasta maloprodajnih cena goriva, dok je kompanija na tržištu trošila zalihe koje su eksploatisane dok je cena sirove nafte bila daleko niža.
 
"Ako kompanija plaća ubedljivo najnižu rudnu rentu u regionu, svega tri odsto - u Hrvatskoj je deset odsto, Mađarskoj i Rumuniji 12, Sloveniji 18, a kod kuće u Rusiji čak 22 odsto, onda mora da plati i porez na ovaj ogromni ekstraprofit", ocenjuje Stranka slobode i pravde.
  • Sale NS

    21.08.2022 08:38
    Ne znam koja naftna kompanija moze lose da posluje ili bankrotira cak i kad je nepovoljna situacija na trzistu. Od nafte i gasa svi zavise dok se jednog dana nepredje u potpunosti na obnovljive izvore energije, a do tada ce profitirati visestruko. Neko rece, imali su velike gubitke zbog korone u svetu, sta je to par godina, naspram decenija sticanja profita. Kod nas su recimo elektricna vozila jos uvek misaona imenica dok su u svetu vec uveliko zastupljena na trzistu u velikoj meri. Punjenje baterije elektricnog automobila izadje u proseku 2000-3000 dinara mesecno za struju, sto je mnogo veca usteda nego kupovati gorivo. Ali cena elektricnog vozila je jos uvek skupa za nas, s obzira da nam je prosek starosti vozila 15 godina. Kad budemo ikada imali normalni standard, da od prosecne plate mozemo pokriti sve troskove zivota, nece ni nama biti vazno da li je gorivo skupo kad vec imamo alternativu da koristimo elektricna vozila.
  • Dragan

    21.08.2022 03:16
    Dr
    U kojoj su stranci bili ovi što su prodali NIS ?Đilas bio u predsedništvu stranke.?Oni su odredili rudnu rentu od 0-2%,oni so odtedili fa samo NISože imati naftu,ukinuta je konkurencija i uveden monopol NIS.To je slika SSPa.
  • Trabant lux

    21.08.2022 02:40
    Tuzni tokovi
    Hajde sto ga dadose ispod cene, sto ne dobismo onaj Tuzni potok nego onu malo jacu maketu tipa bugarski utok, ma sve to ugovorjase glavni pregovarac Borko a pod budnim okom malog Vuka, obojica bliski ovima iz SSP. Nego sto rudna renta ostala na nekom smehotresnom postotku, ako se ne varam 3%, a po zakonu je 7%. OK, shvatam i sto ovi sadasnji ne stizu od silnog napretka da to isprave, hoce, kada rese sve vaznije probleme, ono npr kada zavrse Prokop, izgrade kosmodrom i metro na Makisu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti