Uskoro popravka fasada i krovova starih zdanja u Almaškom kraju

Zavod za zaštitu spomenika kulture je raspisao tender za popravku fasada i krovova 14 kuća u Almaškom kraju, saznaje 021.rs.
Uskoro popravka fasada i krovova starih zdanja u Almaškom kraju
Foto: 021.rs
Ovde se radi o nastavku višegodišnjeg projekta obnove fasada i krovova starih zdanja u Novom Sadu i podgrađu Petrovaradinske tvrđave koji se sada proširio i na Almaški kraj. Za sada je na spisku za rekonstrukciju 25 kuća u ovom kvartu, a za prvih 14 je upravo raspisana nabavka. 

Kuće u najstarijem delu Novog Sada koje će sada dobiti novi spoljni izgled su one u Đorđa Jovanovića 1,3 i 4, Zlatne grede 20, Save Vukovića 1 ,2, 3, 4, 5, 6, 8 i 10, kao i Zemljane ćuprije 2 i Skerlićeva 39. 

Iz specifikacije radova se vidi da će se na svim kućama rekonstruisati fasada, dok će na sedam raditi i popravke krovova.  
 
Zavod je u tenderskoj dokumentaciji dao i procenu maksimalnog roka za obavljanje ovih poslova - za svaku kuću je 80 dana.
 
Rok za dostavljanje ponuda je 19. septembar.
 
U javnom pozivu nije data procena vrednost obnove 14 fasada u Almaškom kraju, ali je evidentno da će koštati desetine miliona dinara znajući koliko su koštali radovi na desetinama drugih kuća proteklih godina. 
 
S druge strane, nedavno je Pokrajinska vlada saopštila da je na osnovu sporazuma  sa Gradom Novim Sadom izdvojila 100,3 miliona dinara za obnovu fasada i krovova u ulicama Đorđa Jovanovića, Save Vukovića, Zlatne grede i Skerlićeve.
 
Ovome treba dodati da je ranije saopšteno da će Grad i Pokrajina zajedno raditi na projektu uređenja Almaškog kraja, a krajem 2021. godine je potpisan sporazum o tome.
 
Kasnije je saopšteno da će AP Vojvodina izdvojiti 153,4 miliona dinara za prvu fazu radova, koji će obuhvatiti uređenje ulica Zlatne grede, Milovana Vidakovića, Skerlićevu, Nikole Pašića (deo), Đorđa Jovanovića (deo), Save Vukovića (deo), te trg na uglu Zlatne grede i Skerlićeve ulice. 
  • Ćeranić

    23.08.2022 12:35
    @Salajka
    Sa Podbare! Evo lično ćuti pokloniti,svoju kuću od čerpića,prepunu vlage,koja nema nikakvo grejanje sem,struje i drva,kanalizacija u rasulu,svako malo se nekom zapuši odvod,režiji su ko da,živiš u novoj vili! Pod uslovom da tu živiš i sve to plaćaš...pobego bi moj gardru za jedan dan!!! O pacovima,bolje da nekomentarišem jer nemogu,biti pristojan!!!
  • George

    23.08.2022 07:46
    Almaški kraj
    Moramo biti realni,sa tim delom grada nešto se mora preduzeti,kada prođete ul.Z.Grede,S.Vukovića,Almaškom...to deluje jezivo,greška je što se nemože popraviti nepopravljivo,grad je trebao za sve u tom delu da donese reg.plan su+pr+1 (urbane vile) maxi.4 stana,puno zelenila,iste fasade za sve,skloniti kola sa ulica,napraviti u okolnim ulicama nekoliko javnih garaža....i to je to!
  • Mile

    23.08.2022 00:22
    Rekonstrukcija
    Ne vidim svrhu renoviranja pojedinačnih kuća u ulicama gde je svaki drugi objekat stambena zgrada. Almaški kraj je davno naružen i uništen kao i cela Podbara. Tako da je jedina svrha ovog projekta pronevera novca iz državne kase. Da su placevi tih kuća veliki, čekala bi ih ista sudbina kao one prelepe trščare u Kraljevića Marka. Sve beton, a nigde ni parka, ni kralja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti