Počinje Festival uličnih svirača u Gradiću: Povorka, više od 200 izvođača, svirke i filmovi

"Festival uličnih svirača - Gradić fest" počeće danas, 25. avgusta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i trajaće do subote, 27. avgusta.
Počinje Festival uličnih svirača u Gradiću: Povorka, više od 200 izvođača, svirke i filmovi
Foto: 021.rs
Tradicionalni festival počeće umetničkom povorkom, odnosno predstavom "Velike lutke" francuskog teatra "Trans ekspres", a reč je o trenutno jednoj od najpopularnijih pozorišnih trupa na svetu. 
Povorka će krenuti u četvrtak u 19.30 časova ispred zgrade Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina, da bi se završila kod Beogradske kapije. Prema rečima urednika stranog programa Aleksandra Carića, ova izvanredna trupa osnovana je 1982. godine i učestvovala je na velikim događajima poput otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Kako je izjavio, njihova predstava uključuje publiku, što organizatori smatraju veoma bitnim aspektom za sam festival. 
Na četiri punkta u podgrađu Petrovaradinske tvrđave nastupiće više od 200 izvođača iz cele Evrope, među njima i živa legenda evropske ulične muzike Klaudijo Montuori. 
 
Urednica domaćeg i regionalnog programa Jana Katić-Čolević najavila je da će, pored pop bendova iz okruženja i naše zemlje kao što su "Porto morto", "Fantom", "Lepša Brena" i "Retrospektiva", na Festivalu biti zastupljeni interesantni, još nepoznati izvođači sa konkursa. 
 
Takođe, kako je rekla, uspostavljena je saradnja sa "Filmskim frontom" i "Festivalom filmskih autorki", pa će u ulici Lisinskog u bioskopu biti realizovan zanimljiv filmski program.
 
Osnivač Festivala Borislav Beljanski izrazio je zadovoljstvo što će ta manifestacija oživeti stare vrednosti i što će akcenat biti na uličnom izvođenju muzike sa manje bina i tehnike.
  • Natalija

    26.08.2022 09:23
    Opet zatvoren centar
    Da li je moguće da grad nema drugu lokaciju? Za svaki događaj se zatvara centar grada. Mi sa sremske strane grada koji koristimo gradski prevoz smo uvek kolateralna šteta. O radovima u Petrovaradinu koji traju već dva meseca bolje da ne govorim....
  • 002211

    25.08.2022 20:55
    Hvala što postojite.
    Ovi mračnjaci nek' se jedu.
  • Biljana

    25.08.2022 13:37
    program i satnica
    Nije lako preko pretraživača naći program, pa bi dobro došlo građanima da sve najave ovog festivala u novinama i portalima upućuju na sajt: https://www.ulicnisviraci.com/satnica/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti