APV: U Novom Sadu nema dovoljno pedijatara

Broj pedijatara u Domu zdravlja nije dovoljan za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dece u Novom Sadu, ocenjuje Akcija progresivne Vojvodine (APV).
APV: U Novom Sadu nema dovoljno pedijatara
Foto: Pixabay (ilustracija)

Navode da je u Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Novi Sad" trenutno zaposleno 56 pedijatara i 89 medicinskih sestara, koji godišnje obave preko 600.000 pregleda u 20 novosadskih ambulanti u gradu i prigradskim naseljima.

Dodaju da se od 2015. broj pedijatara iz godine u godinu smanjuje, dok se broj dece u Novom Sadu u isto vreme povećao za oko 20.000.
"Broj pedijatara nije dovoljan za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dece u Novom Sadu, a da bi se ispoštovali bar minimalni standardi koji važe za Srbiju, potrebno je odmah zaposliti još najmanje pet lekara, a zatim po tri svake naredne godine. Neophodna su i dodatna sredstva za specijalizaciju budućih pedijatara jer gradske vlasti proteklih godina nisu brinule o usavršavanju mladih lekara, a rezultat je da pedijatara više nema na tržištu rada", saopštava APV.
 
Ističu i da "trenutno, od 20 ambulanti, zbog nedovoljnog broja lekara i nemara gradske vlasti, pedijatrija radi redovno samo u deset objekata, u pet uopšte ne radi ili ne radi povremeno, a u četiri funkcioniše uz skraćeno radno vreme".
 
"Zar to nije dovoljan razlog da se hitno zaposle novi pedijatri i uloži više sredstava iz gradskog budžeta za primarnu zdravstvenu zaštitu? Umesto toga, građani su primorani da dodatno, iz svog džepa, plaćaju za lečenje dece u privatnim ordinacijama, kojih je iz dana u dan sve više, dok se broj državnih ambulanti i lekara smanjuje", navodi APV.
  • Nina

    28.11.2023 20:00
    komentar
    Zato ako niste deo ove ili one vlasti šikaniraju vas na poslu. Prave vas nesposobnima i čine sve da vas oteraju.
    To što ste specijalista ne znači da ste prihvaćeni. Ako osete da biste im mogli biti konkurencija, jer znate više i vole vas pacijenti više podmetaće vam na svakom koraku.

    Zato idite na vreme, tamo gde će vas ceniti, a ne sistematski uništavati.
  • Mama

    28.08.2022 23:29
    Javašluk na kub
    Da,nema pedijatara ali zato ima volontera koji rade za džabe i po dve godine.A onda dođu deca lekara koji dobiju zaposlenje, specijalizaciju i doktorske,a posle pola godine odu na trudničko bolovanje.Tako radi glavna za zapošljavanje u KCV.Samo se pitam kako im ne padne na pamet da se njihova zloća vrlo brzo vrati na njihovoj deci.Ovo pišem jer se upravo to mom detetu desilo,volontiralo bez i jednog dinara,svi je hvalili i na kraju dete lekara dobi posao.Ali dobilo je i moje na drugom mestu pa ispade bolje u svakom pogledu i privatnom i profesionalnom životu.Dobro se dobrim vraća,ali treba istrpiti muku i dočekati.Moj savet nezaposlenim lekarima je da se pobune i od grada da zahtevaju zaposlenje,a ne besplatno volontiranje.Verujte ništa vam onaj mali krug nečovečnih lekara ne može.Nisu oni toliko moćni koliko ste vi prema sebi nemarni.Samo se udružiti i videćete pozitivne rezultate.Gradske vlasti su najviše krive za manjak lekara u NS.
  • Milos

    28.08.2022 20:31
    Pedijatar
    Pedijatrija je najmanje profitabilna grana u zdravstvu, a jedna od najtežih specijalizacija u medicini. To zna svaki pedijatar dok je pripremao specijalistički ispit koja sadrži celu internu medicinu, infektivne bolesti, otorinolaringologiju, preventivnu pedijatriju, dermatologiju…
    Ginekologa, oftalmologa, kardiologa, ortopeda nikada ne manjka…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti