Putem poskupljenja: Povećane cene održavanja puteva u Novom Sadu, sakriveno koliko

Održavanje puteva u Novom Sadu je poskupelo, ali Gradska uprava je sakrila za koji procenat je došlo do korekcije cena.
Putem poskupljenja: Povećane cene održavanja puteva u Novom Sadu, sakriveno koliko
Foto: 021.rs

Gradsko veće prihvatilo je odluku o povećanju iznosa koje JKP "Put" naplati iz budžeta grada na osnovu poslova na održavanju putne privrede. U skladu za zakonom, odluka je objavljena na oglasnoj tabli, kao i na sajtu Novog Sada, ali bez cenovnika.

Na upit 021.rs zbog čega nisu objavljene nove cene, u Gradskoj kući navode da Uprava za saobraćaj nije u obavezi da to uradi, kao i da će se cene znati tek za 15 dana kada na snagu stupi novi cenovnik. 
 
Javnost na ovaj način ne može da reaguje, a to nije u skladu ni sa dosadašnjom praksom Gradskog veća da se novi cenovnici redovno objavljuju, što je bio i slučaj prilikom nedavnog poskupljenja od 12 odsto vode i usluga odnošenja smeća. Cenovnik su objavili i kada je cena užine u školama i boravku porasla za 100 odsto.
Ono što se može videti iz objavljenog dokumenta jeste da JKP "Put" koriguje cenu zbog poskupljenja goriva, kao i zbog promene minimalne cene rada. Navodi se da su sadašnje cene donete 2015. godine, kada je minimalac bio 20.800 dinara, a litra dizela 120,84 dinara. Sada je, ukazuju, minimalac za koji dinar veći od 32.000 dinara, dok cenu dizela stavljaju na 168,32 dinara. 
 
Osim toga, "Put" ukazuje i na to da je u prethodnih sedam godina došlo do "globalnog poremećaja na tržištu građevinskog materijala i zabrinjavajuće potražnje za radnicima u građevinskom sektoru".
 
Podsetimo, Program putne privrede iznosi 1,3 milijarde dinara u 2022. godine, te većinu toga naplati "Put". Ipak, stotine miliona dinara ode na račune raznih privatnih firmi koje na tenderima angažuje gradsko preduzeće kako bi obavili ove poslove umesto zbog nedostatka kapaciteta. 
  • Dzeleta

    30.08.2022 19:34
    Da li se delegacija provozala od Ns do Ledinaca? Kamenica je sva grbava kao i put u Ledincima za koji je Gojkovicka najavljivala 100 godina garanciju a koji se već prve zime počeo raspadati citavom dužinom. Obnovite ga skroz od televizije do ledinackog jezera i onda kažite kako ste napravili posao
  • Điri

    30.08.2022 18:59
    Ali
    Ali koji paradoks, Javno preduzeće, a ništa javno. Pa privatizujte kao što ste celu državu... (a, da, onda neko mora da dà pare, ovako državna sisa I ajmo... Za vašu decu.
  • Pera

    30.08.2022 18:21
    Pero
    Pod odrzavanjem se smatra krpa ina ili flekanje jedno preko dr sto traje jednu sezonu .Dr jkp put nije dizala plate od 2009 -2020 bili na minimalcu.Zbog rukovodstva firmu napustili majstori oni kazu nek idu da bi zaposlili partijske.Dr firma od 2005 kad je bila u plusu pada na 2010 godinu vladavina sps prvo na 300 miliona kasnije na 600 2014 dolazi kadar sns videcemo kolko su oni zaduzili digli su kredit da se podmire dobavljaci ,radnici na minimalcu da kao spasu firmu dok rukovodatvo pravi dugove .VozNi park komplet obnovljen ne znam kome grad ulaze kada poslove daju privatnicima .Kada su radnici pitali sto dajete poslove privatnicima kazu nema ko, nama se to ne isplati dr se isplati i tako oni nemaju ko da im radi al oni rukovode zive na funkcijama tako 15 god ali preko agencije radnike da primaju to moze vecu platu ima preko agencije radnik nego u firmi al kao zabranjeno zaposljavanje al mozE agencija sve cega se dovate uniste isisaju .Videcemo koliki je dug firme .Samo kome su kupovali sve novo masina za reciklazu koja je vrednost pola miliona eu a ako uradi jedan posao za dve godine ali vazno je nabavljati sto vise u protekle 4 god sve novo a nema ko da radi a oni krpe rupice .Cemu onda nabavke tolike .Ne rade ni jednu subotu dok privatniici za njih odradjuju oni idu u minus ako je to sposobnost menadzmenta..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti