Prosvetari u četvrtak ispred Banovine: Tradicionalno protestujemo - tradicionalno nas ignorišu

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine najavila je protest ispred Banovine, jer nadležni nisu ispunili njihove zahteve.
Prosvetari u četvrtak ispred Banovine: Tradicionalno protestujemo - tradicionalno nas ignorišu
Foto: 021.rs
Martin Mihailović iz ovog sindikata kaže za 021 da će se održati i protest, ali i štrajk, uprkos tome što su drugi sindikati odustali od ovakvih akcija.
 
"Unija sindikata već tradicionalno organizuje proteste i štrajkove, pošto nas tradicionalno ignorišu za sve što mi tražimo. Nećemo odustati od protesta dokle god ne budemo dobili ono što tražimo. Tražimo da nam se plate izjednače sa ostalim zaposlenima u državnom sektoru. Mislim da, ta neka povećanja koja mi dobijamo sporadično, nisu ni blizu toga da mi stignemo republički prosek", ističe Mihailović.
Kako objašnjava, prosvetari su na oko sedam, osam hiljada dinara ispod proseka.
 
"Pričamo o plati nastavnika, a da ne spominjem platu pomoćnog osoblja, sekretara i ostalih zaposlenih u ustanovi. Prosečna plata je u prosveti oko 66.800 dinara, a republički prosek je definisan na oko 74.000. Mi smo daleko ispod proseka, a da ne pričamo o tome da bi trebalo da bude i veća plata", naglašava sagovornik 021.rs.
 
Drugi zahtev prosvetnih radnika je smanjenje broja učenika u odeljenjima.
 
"Svi mi koji radimo u školama iz prakse znamo da je najoptimalniji broj dece u odeljenju od 15 do 16 učenika. To znaju i roditelji. Svesni smo da to nije moguće, naročito u velikim sredinama. Ono što mi tražimo je da broj učenika u odeljenju bude 24 maksimalno, za razliku od sada kada neke škole imaju i po 33 učenika, što je teže za rad i nije toliko produktivno zbog dece", navodi Mihailović.
 
Prosvetari imaju i treći zahtev koji se odnosi na najavljeno spajanje viših odeljenja osnovnih škola u kojima nema dovoljno učenika, ali kako kaže Mihailović, čini se da je vlast od ove odluke odustala. 
 
Osim protesta, prosvetni radnici koji su članovi Unije sindikata Vojvodine i Unije sindikata Srbije će u četvrtak, 1. septembra, održati i štrajk upozorenja.
 
Mihailović dodaje da će u školama u kojima postoji dogovor sa direktorom časovi biti skraćeni, dok će u ostalim nastavnici i profesori članovi sindikata završiti čas nakon 30, umesto predviđenih 45 minuta. 
 
Na pitanje 021.rs da li to što vlade godinama unazad ne izlaze u susret zahtevima prosvetara ima veze i sa tim što su sindikati retko kada udruženi stajali iza određenih zahteva i akcija, Mihailović kaže da je svakako bolje da se drže zajedno kada je reč o stvarima koje se tiču svih.
 
"Mi smo pokrenuli inicijativu za platformu o međusobnoj saradnji sa ostalim sindikatima baš zbog toga. Kad god se pokreće neki protest ili priča oko štrajka, mi pozovemo druge sindikate na razgovore. To smatramo odgovornim. Nekada ti razgovori urode plodom, nekada ne. Iz meni nepoznatih razloga postoji rivalitet i animozitet. Ako je neki sindikat pokrenuo protest ili štrajk iz razloga koji sve nas tište, zašto se ostali sindikati ne bi pridružili. Dokle god mi pružamo ruku, a sa druge strane ne dobijamo pruženu ruku, teško je da se postigne dogovor", objašnjava Mihailović. 
Uveren je da će doći do pregovora sa Vladom, ali smatra da su ti pregovori uslovljeni upravo konstantnim pritiskom od strane prosvetara.
 
"Da nema tog pritiska, ne bi ni došlo do pregovora. Kakvi će biti rezultati videćemo. Ne znamo šta će Vlada izneti na sto kao predlog. Mi znamo šta su naši zahtevi, a pokušaćemo da se nađemo na sredini i da bude što povoljnije za nas", zaključuje Mihailović. 
 
Protest Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zakazan je za četvrtak, 1. septembar, u 11.55h
  • мама

    31.08.2022 12:14
    glupost
    Нисам просветар, али знам да они имају доста посла око припреме часова (а то раде код куће). Посао је стресан, будући да родитељи хоће да им деца буду одликаши и буквално преносе бахато понашање на децу која се иживљавају над наставницима. А где је силна администрација око е-дневника? Мислите да је лако? Наставници нису упропастили децу, већ родитељи. Основе понашања и васпитања су одраз куће из које потичемо....
  • Pers

    30.08.2022 14:18
    Ko ? Gde?
    Tradicijalno ne rade nista,,rade par sati a za ostalo vreme se bune da im je malo,,pa svima je malo pa se svi ne bune kolko vidim,,kome se ne svidja nek nadje drugi posao,,jednostavno
  • NS

    30.08.2022 14:14
    Kada treba da pocne nastava....strajk. skraceni casivi, skole u prirodi.... A kada ce deca na uce, kada ce prosvetari da predaju i nau e necemu tu decu. Za trud prosvetnih radnika 0 bodova. Za ono sto rade i koliko se trude previse su placeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.